Pieczony śledź pod pierzynką z kapusty kiszonej

dnia

Mam dla Was przepis na pieczonego śledzia pod pierzynką z kapusty kiszonej. Wychodzi naprawdę bardzo smaczny.

Co potrzebujemy?

  • cebula czerwona
  • kapusta kiszona
  • płaty śledziowe (u mnie 6 sztuk)
  • estragon
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • liście laurowe
  • ziemniaki
  • czosnek w płatkach

Na warstwie cebuli rozkładamy kapustę kiszoną i posypujemy estragonem.

Układamy pokrojone płaty śledziowe, wcześniej umyte i osuszone. Skrapiamy je oliwą.

Posypujemy cebulą, solą i pieprzem. Dodajemy kilka listków laurowych i czosnek w płatkach. Na to znów warstwa kapusty kiszonej.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach (góra/dół). Podajemy na puree ziemniaczanym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *