Pieczonki, prażonki, duszonki

Chciałabym przedstawić Wam dziś przepis na pieczonki/prażonki/duszonki, czyli potrawę pochodzącą z okolic Zawiercia i Myszkowa. Robiłam ją parę dni temu, ale niestety zapomniałam zrobić jej zdjęcie… A była bardzo dobra!

Co potrzebujemy?
ziemniaki
kiełbasa
wędzony boczek
cebula
przyprawy

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie piórka. Kiełbasę kroimy w plasterki podobnej grubości, jak ziemniaki. Naczynie o grubym dnie (może być garnek) wykładamy plastrami boczku i posypujemy ulubionymi przyprawami. Dzięki temu spód się łądnie zarumieni. Następnie układamy warstwę ziemniaków, cebuli i kiełbasy. Każdą warstwę posypujemy przyprawami. Takie warstwy układamy aż do wyczerpania składników. Wierzch naszej potrawy powinien składać się z samych ziemniaków, posypanych przyprawami.

Przykrywamy garnek szczelnie, ustawiamy i na małym ogniu i dłuuugo dusimy. Po około 1,5 godziny potrawa jest gotowa. I pyszna!

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

One Comment Dodaj swój

  1. ~Dobija pisze:

    Do tego jeszcze kapusta, również poszatkowana i układana warstwami 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *