Pieczone ziemniaczki

Czasami najprostsze pomysły są najlepsze. Mam dziś dla Was propozycję: pieczone nacinane ziemniaczki. Wychodzą przepyszne!

Co potrzebujemy?

  • ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • oliwa
  • opcjonalnie: czosnek

Ziemniaki nacinamy, ale tak, żeby nie naciąć do końca. Najlepiej przyłożyć sobie do ziemniaka drewnianą łyżkę i ciąć go tak, żeby łyżka stawiała nam opór. W miseczce mieszamy oliwę z solą, pieprzem, chili oraz opcjonalnie startym czosnkiem (może być przepuszczony przez praskę). Smarujemy ziemniaki mieszanką. Pieczemy ok. 30-40 min w ok. 200 stopniach.

Możemy podawać jako dodatek do głównego dania lub jako samodzielne danie, np. z sosem czosnkowym.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

One Comment Dodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *