Pieczone warzywa z sosem musztardowym

Wiosna to czas, kiedy mamy szeroki wybór owoców czy warzyw. Mam dla Was przepis na pieczone warzywa z sosem musztardowym. Musicie spróbować!

Co potrzebujemy?

  • 2 ziemniaki (można dodać też batat, jeśli lubicie)
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli lubicie)
  • 2 papryki (u mnie żółta i zielona)
  • ser feta
  • oliwa
  • pieprz
  • sos: 3 łyżki majonezu (lub jogurtu greckiego), 3 łyżki musztardy, łyżka miodu (lub syropu klonowego), sól

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (nie za drobną, średniej wielkości), to samo robimy z papryką (oczyszczając z pestek). Cebulę kroimy w ósemki, a czosnek albo zostawiamy w łupinach i tak pieczemy, albo pieczemy bez nich. Wszystko wrzucamy do formy żaroodpornej, mieszamy z pieprzem i oliwą.

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni, pieczemy warzywa przez 45 minut.

W międzyczasie kroimy ser feta (jeśli nie mamy go w kostkach). Po upieczeniu warzyw posypujemy je serem i wstawiamy do piekarnika jeszcze na ok. 10 minut.

Wszystkie składniki sosu mieszamy razem. Warzywa podajemy z sosem.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *