Pieczone bataty z pesto z rukoli oraz serem feta

dnia

Mam dziś dla Was przepis z myślą o osobach, które nie jedzą mięsa (ale nie tylko). Dni stają się coraz cieplejsze, dlatego chętniej sięgamy po posiłki bardziej lekkostrawne. Proponuję Wam więc pieczone bataty z pesto z rukoli oraz serem feta.

Co potrzebujemy?

  • bataty (ja użyłam 1)
  • rukola
  • oliwa z oliwek
  • czosnek (wzięłam 2)
  • chili (użyłam całe suszone)
  • ser (wzięłam tarty parmezan)
  • feta
  • szczypiorek
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • sól, pieprz

Bataty myjemy i czyścimy, smarujemy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 45 min. (do miękkości wyczuwalnej widelcem). W międzyczasie przygotowujemy pesto, miksując rukolę, oliwę, czosnek, ser, chili oraz sok z limonki lub cytryny. Wszystko miksujemy. Smarujemy pesto upieczone bataty, na wierzch dajemy ser feta oraz szczypiorek.

Smacznego!

Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia Smaku.

3 komentarze Dodaj własny

  1. Justyna pisze:

    Na zdjeciu sa baklazany, nie bataty.

    1. nie, to są pieczone bataty 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.