Pieczone bataty z pesto z rukoli oraz serem feta

on

Mam dziś dla Was przepis z myślą o osobach, które nie jedzą mięsa (ale nie tylko). Dni stają się coraz cieplejsze, dlatego chętniej sięgamy po posiłki bardziej lekkostrawne. Proponuję Wam więc pieczone bataty z pesto z rukoli oraz serem feta.

Co potrzebujemy?

  • bataty (ja użyłam 1)
  • rukola
  • oliwa z oliwek
  • czosnek (wzięłam 2)
  • chili (użyłam całe suszone)
  • ser (wzięłam tarty parmezan)
  • feta
  • szczypiorek
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • sól, pieprz

Bataty myjemy i czyścimy, smarujemy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 45 min. (do miękkości wyczuwalnej widelcem). W międzyczasie przygotowujemy pesto, miksując rukolę, oliwę, czosnek, ser, chili oraz sok z limonki lub cytryny. Wszystko miksujemy. Smarujemy pesto upieczone bataty, na wierzch dajemy ser feta oraz szczypiorek.

Smacznego!

Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia Smaku.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *