Pieczona biała kiełbasa w winnej marynacie z musztardą francuską

dnia

Biała kiełbasa kojarzy Wam się jedynie z nudną opcją na wielkanocne śniadanie lub po prostu z kiełbasą z wody. A tymczasem mam dla Was kolejny przepis na pieczoną białą kiełbasę. Tym razem w winnej marynacie z musztardą francuską.

Tutaj znajdziecie drugi wariant kiełbasy białej pieczonej, czyli opcję z miodem i chili.

Co potrzebujemy?

  • biała kiełbasa surowa (ok. 0,5 kg)
  • 2 cebule (u mnie białe)
  • wędzony boczek (ok. 200 g)
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
  • łyżeczka miodu
  • majeranek (ok. łyżeczki)
  • pieprz

Białą kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekaną cebulą (piórka). Wino, musztardę, sos sojowy, miód, majeranek i pieprz mieszamy w miseczce. Polewamy cebulę i kiełbasę. Na wierzch kładziemy pokrojony w kostkę boczek.

Pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem (może być folia aluminiowa) przez 45 minut. Po 45 minutach pieczemy już bez przykrycia.

Podajemy z puree ziemniaczanym lub chlebem. Może być też w towarzystwie kapusty kiszonej. Ziemniaki polewamy sosem z pieczenia kiełbasy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.