Perliczka z pieczonymi ziemniakami

Perliczka to klasyka. Jeśli przygotujecie ją według tego przepisu, wyjdzie wam przepyszna. Uwierzcie na słowo i zabierzcie się za jej przygotowanie.

Co potrzebujemy?

  • perliczka
  • ziemniaki
  • pomarańcza
  • anyż
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • tymianek
  • polewa: sos sojowy bezglutenowy, czosnek, chili, miód

Perliczkę nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Faszerujemy pomarańczą, anyżem. Obkładamy pozostałymi cząstkami pomarańczy. Pieczemy pod przykryciem (np. folią aluminiową) przez 45 min, góra-dół w 180 st.

Zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 45 min. polewając co jakiś czas sosem (sos sojowy bezglutenowy, czosnek, chili, miód).

Ziemniaki – obgotowujemy w mundurkach 10 minut. Kroimy na pół. Polewamy oliwą, solimy, obkładamy gałązkami tymianku. Pieczemy przez ostatnie 20 min. razem z perliczką.

Podajemy z surówką, u nas młoda kiszona kapusta z odrobiną majonezu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.