„Pancake” i morele

Chciałabym przedstawić Wam pomysł na podwieczorek. Dziś będzie to naleśnik a’la pancake z konfiturą i morele.

Jak przygotować naleśnik a’la pancake?
mąka bezglutenowa
mleko
jajko
cukier
proszek do pieczenia
ulubiona konfitura (u mnie była śliwkowa, domowej roboty)
kapka oleju

Usmażyłam tylko jednego naleśnika, bo chciałam wypróbować, czy uda mi się go zrobić. Do miseczki wsypałam pół szklanki mąki bezglutenowej, wlałam mleko, wbiłam jajko, dosypałam proszek do pieczenia i cukier i wszystko razem wymieszałam. Do odpowiedniej konsystencji – w razie potrzeb dosypujemy mąkę lub dodajemy mleko. Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju i smażymy na niej grubszego naleśnika a’la pancake. Smarujemy go konfiturą, wyszedł naprawdę dobry!

Na dokładkę zjadłam morele z kompotu własnej roboty. Lubię takie popołudnia 🙂

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *