Orzechowe kuleczki – słodki przysmak

dnia

Chciałabym przedstawić Wam pomysł na pyszny słodki przysmak, który jest naprawdę pyszny i wyjątkowy.

Co potrzebujemy?

200 g suszonych moreli
200 g orzechów włoskich (lub innych)
300 g migdałów
2 jajka
6 łyżek miodu
sok z jednej pomarańczy

Jak przygotować te słodkości?

Morele musimy drobno pokroić i polać sokiem z pomarańczy. Orzechy i migdały trzeba zmielić lub drobno posiekać. Jajka musimy roztrzepać z miodem. Wszystkie bakalie łączymy z jajkiem z miodem. Z uzyskanej masy formujemy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 160 st. Pieczemy około 20 minut. Może okazać się, że czas pieczenia ulegnie zmianie. Podczas pieczenia musimy kontrolować twardość kuleczek i ich zarumienienie.

Smacznego!

Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki kucharskiej dla osób na diecie bezglutenowej – „120 przepisów bezglutenowych”. 

9 komentarzy Dodaj własny

  1. ~ag pisze:

    Witam..jakiej marki kupujesz morele ,orzechy,migdały ,słonecznik,orzeszki ziemne solone itd..pozdro i dzięki 🙂

    1. Czytam zawsze skład. Jeśli w składzie nie ma niczego niepokojącego – kupuję. Nie mam jednej firmy, z której korzystam.

  2. ~ag pisze:

    nie ułatwiłaś mi zadania :((może coś polecisz!!będę wdzieczna…:)czytam etykiety i wydaje mi sie że jet ok a tu złe samopoczucie…liczę na Ciebie…

    1. Nie ułatwiłam, ale nie zrobiłam tego celowo. Nie pamiętam nazwy firmy, z której wówczas korzystałam. Musisz czytać skład. Dasz radę coś wybrać, powodzenia!

  3. ~asia pisze:

    mam prośbę o polecenie dobrego (taniego) sklepu on-line z bezglutkami. zazwyczaj robię zakupy w sklepie ze zdrową żywnością, ale wybór jest dosyć ograniczony. dzięki:)

    1. Ja korzystam ze sklepu Balvitenu. Niezbyt wysokie ceny i dobra jakość.

  4. ~Magdalena pisze:

    Mam pytanie odnośnie migdałów i moreli,gdzie i jakie kupiłaś ???

    Bo ja jeszcze nie spotkałam w/w produktów bez glutenu,a na wagę wiem,ze nie wolno kupować bo są podsypywane mąką pszenną :/

    1. Jak pisałam powyzej, zawsze czytam skład produktów. Na tej podstawie dokonuję wyboru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.