Moussaka

dnia

Bardzo lubię moussakę. Przygotowując to danie wybrałam lekko zmodyfikowaną wersję i oprócz tradycyjnego bakłażana, dodałam też cukinię. I powstała pyszna moussaka!

Zamówiłam ostatnio warzywa z Zielonej Skrzynki. Od dawna pojawiały mi się na Instagramie reklamy tej firmy. Kocham warzywa i owoce, więc uznałam, że zamiast dźwigać po raz kolejny zakupy z pobliskiego warzywniaka, skuszę się na opcję dowozu. Wybrałam opcję skrzynki orientalnej. Skorzystałam więc z tego, że jest w niej m.in. cukinia i bakłażan i przyszedł czas na moussakę.

Co potrzebujemy?

  • bakłażan
  • cukinia
  • oliwa
  • cebula (u mnie szalotka)
  • 2 ząbki czosnku
  • mięso mielone (500 g)
  • passata pomidorowa
  • natka pietruszki
  • papryczka chili (u mnie zielona, ostra)
  • cynamon (ok. pół łyżeczki)
  • oregano (ok. łyżeczki)
  • cukier (ok. pół łyżeczki)
  • sól, pieprz
  • masło (łyżka)
  • mąka bezglutenowa (2 łyżki)
  • mleko (200-300 ml)
  • gałka muszkatołowa (szczypta)
  • parmezan

Cukinię i bakłażana kroimy na plastry i układamy na blaszce do pieczenia. Moją uprzednio wyłożyłam papierem do pieczenia. Warzywa skropiłam oliwą i posypałam solą morską. Piekłam ok. 10 min (aż były miękkie i zarumienione) w ok. 170-180 st. Po upieczeniu odłożyłam do miski.

Na patelni rozgrzałam oliwę i smażyłam posiekaną cebulę oraz zgnieciony i posiekany czosnek. Wszystko zeszkliłam i dorzuciłam mięso mielone. Smażyłam do zarumienienia. Dodałam passatę, natkę, cynamon, chili, oregano, cukier. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Dusimy pod przykryciem około 20-25 min.

W rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę, intensywnie mieszając i smażąc na umiarkowanym ogniu. Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Dodajemy sól, gałkę i dalej mieszamy. Odstawiamy z ognia.

Do posmarowanej oliwą formy żaroodpornej wykładamy pierwszą warstwę warzyw. Na to wylewamy pierwszą warstwę mięsa z sosem. Potem znów warzywa, kolejna warstwa sosu z mięsem i znów warzywa. Na to już tylko sos beszamelowy oraz posypujemy wszystko serem. Pieczemy ok. 30-35 min w temperaturze 180 stopni.

Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy jeszcze na chwilę, by moussaka zastygła i nie rozwaliła nam się na talerzu.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.