Moussaka

on

Bardzo lubię moussakę. Przygotowując to danie wybrałam lekko zmodyfikowaną wersję i oprócz tradycyjnego bakłażana, dodałam też cukinię. I powstała pyszna moussaka!

Zamówiłam ostatnio warzywa z Zielonej Skrzynki. Od dawna pojawiały mi się na Instagramie reklamy tej firmy. Kocham warzywa i owoce, więc uznałam, że zamiast dźwigać po raz kolejny zakupy z pobliskiego warzywniaka, skuszę się na opcję dowozu. Wybrałam opcję skrzynki orientalnej. Skorzystałam więc z tego, że jest w niej m.in. cukinia i bakłażan i przyszedł czas na moussakę.

Co potrzebujemy?

  • bakłażan
  • cukinia
  • oliwa
  • cebula (u mnie szalotka)
  • 2 ząbki czosnku
  • mięso mielone (500 g)
  • passata pomidorowa
  • natka pietruszki
  • papryczka chili (u mnie zielona, ostra)
  • cynamon (ok. pół łyżeczki)
  • oregano (ok. łyżeczki)
  • cukier (ok. pół łyżeczki)
  • sól, pieprz
  • masło (łyżka)
  • mąka bezglutenowa (2 łyżki)
  • mleko (200-300 ml)
  • gałka muszkatołowa (szczypta)
  • parmezan

Cukinię i bakłażana kroimy na plastry i układamy na blaszce do pieczenia. Moją uprzednio wyłożyłam papierem do pieczenia. Warzywa skropiłam oliwą i posypałam solą morską. Piekłam ok. 10 min (aż były miękkie i zarumienione) w ok. 170-180 st. Po upieczeniu odłożyłam do miski.

Na patelni rozgrzałam oliwę i smażyłam posiekaną cebulę oraz zgnieciony i posiekany czosnek. Wszystko zeszkliłam i dorzuciłam mięso mielone. Smażyłam do zarumienienia. Dodałam passatę, natkę, cynamon, chili, oregano, cukier. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Dusimy pod przykryciem około 20-25 min.

W rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę, intensywnie mieszając i smażąc na umiarkowanym ogniu. Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Dodajemy sól, gałkę i dalej mieszamy. Odstawiamy z ognia.

Do posmarowanej oliwą formy żaroodpornej wykładamy pierwszą warstwę warzyw. Na to wylewamy pierwszą warstwę mięsa z sosem. Potem znów warzywa, kolejna warstwa sosu z mięsem i znów warzywa. Na to już tylko sos beszamelowy oraz posypujemy wszystko serem. Pieczemy ok. 30-35 min w temperaturze 180 stopni.

Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy jeszcze na chwilę, by moussaka zastygła i nie rozwaliła nam się na talerzu.

Gotowe!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *