Meksyk na talerzu

Bardzo spodobała mi się tradycja, w ramach której to Wy na Instagramie wybieracie danie, które później przygotowuję. W ostatnich dniach wybór padł na meksykańskie danie. Proste i smaczne!

Co potrzebujemy?

  • oliwa
  • cebula (czerwona lub biała)
  • czosnek (ok. 3 ząbków)
  • podwójny filet z kurczaka
  • czerwona papryka
  • mała puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów krojonych (z czosnkiem – mój wybór)
  • ser żółty do posypania (u mnie mozzarella)
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • słodka papryka
  • ostra papryka

Na głębokiej patelni wlewamy i rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz paprykę. Wszystko smażymy. Przesuwamy na bok i dodajemy kurczaka, którego przyprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim, smażymy dalej. Dodajemy kukurydzę, fasolę, mieszamy i dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem. Ściągamy pokrywę, posypujemy serem i gotujemy aż ser się rozpuści. Przy podaniu posypujemy kolendrą.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *