Kolejnym ciastem będzie mazurek kajmakowy. Ponieważ jestem na diecie bezglutenowej dopiero od listopada 2012 roku, w przygotowaniu przepisów sugerowałam się przepisami dostępnymi w sieci.
Do przygotowania tego przepisu zainspirował mnie blog Filozofia Smaku.
Co potrzebujemy? (wykorzystałam blachę do tarty, bo ciasto jest bardzo płaskie)
120 gram miękkiego masła
60 g drobnego cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli,
paczka migdałów – 100 g (zmielone lub zgniecione wałkiem)
200 g masy kajmakowej z puszki (wykorzystałam kakaową)
do ozdobienia: ulubione bakalie (u mnie migdały, rodzynki, suszone morele)
Jak przygotować mazurek kajmakowy?
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do tego migdały, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, żeby ciasto nie przywarło. Masę przekładamy do tak przygotowanej foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 20 minut, do suchego patyczka.
Kiedy ciasto się upiecze, odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie przelewamy masę kajmakową do garnka i podgrzewamy, by łatwiej było rozsmarować na cieście. Potem ozdabiamy mazurek, wedle preferencji.
Ciasto jest naprawdę dobre. Warto zrobić ten przepis.
Super! pysznie wygląda!:)
Masa kajmakowa bg ? Jakiej firmy? Gdzie mozna zakupić? Pozdrawiam 😉
Na pewno bezglutenowa jest masa z firmy Markomilk. Warto czytać skład produktów, bo wiele jest bezpiecznych. Chyba też z Bakallandu czy Gellwe.
Witam, chciałam sie zapytać na jakim etapie dodajemy to jedno jajko, nie ma tej informacji w przepisie. Pozdrawiam serdecznie
Przy ucieraniu z masłem 🙂
A jaka duża ta paczka migdałów? 100 czy 200g?
100 😉
Paczka – 100 gramów 😉
Kajmak bezglutenowy jest dostępny z firmy Helio – jest parę różnych jego wersji
Czy nie ma w tym przepisie wcale żadnej mąki?
Jak w przepisie – ani grama 🙂