Maszyna do wypieku chleba

dnia

Tydzień temu podjęłam decyzję i zakupiłam maszynę do wypieku chleba. Wahałam się nad tym zakupem dość długo, ale w końcu – po rozważeniu wszystkich za i przeciw – kupiłam. Wybór padł na automat First Austria 5152. Jestem już po pierwszym wypieku chleba i muszę powiedzieć, że jest bardzo dobry!

(Zdjęcie pochodzi ze strony sklepu, w którym dokonałam zakupu)

Główną zaletą tej maszyny jest to, że wśród licznych programów do pieczenia, znalazł się program dla osób bezglutenowych. Dodatkowo, maszyna posiada dwa mieszadła co pozwala na dokładne wymieszanie ciasta. Możemy również wybrać wielkość bochenka (750-1250 g).

Przydatne jest również to, że maszyna ma timer, który umożliwia ustawienie czasu, w którym chleb ma zostać wypieczony. Na przykład wstawiacie chleb w sobotę wieczorem, a w niedzielę rano budzi Was zapach wypieczonego chleba i na śniadanie macie świeżutki bochenek.

Poza tym, maszyna ma opcję robienia dżemu, co też jest ciekawą opcją.

A jak to wychodzi cenowo? Bo przecież to istotna kwestia. Sama maszyna kosztuje około 200 złotych (oczywiście są też takie za 500 zł i więcej, ale ja mówię o tej konkretnej, którą zakupiłam).

I teraz kolejne pytanie. Co się bardziej opłaca? Czy kupno chleba w sklepie, czy wypiek samemu?

Według czasopisma „Bez glutenu” wydawanego przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, bardziej opłaca się wypiek samodzielny.

Mąka bezglutenowa (ok. 500 g) to koszt około 5,45 złotych (mieszanki mąk do wypieku chleba bywają też tańsze), drożdże suszone to około 1,70 zł (można kupić i tańsze), koszt energii, wody, soli, oleju i ewentualnych dodatków do chleba (np. pestek dyni) to około 2 zł. W sumie taki chleb kosztuje nas 9,15 złotych, ale ma on około 750 g. Czyli za kilogram takiego chleba płacimy około 13 złotych, a to i tak mniej niż za chleb kupowany w sklepie. Trzeba bowiem pamiętać, że chleb, który kupujemy w sklepie jest znacznie mniejszy (ma około 300 g), a płacimy za niego około 5 złotych (a zazwyczaj i więcej).

Dla przykładu:

Mix z Balvitenu (500 g) kosztuje około 4,76 złotych, czyli cena chleba za kilogram to około 10 złotych. Chleb codzienny (300 g) z tej samej firmy to około 5 złotych, co daje około 16 złotych za kilogram.

No i niewątpliwą zaletą chleba pieczone w maszynce jest to, że mamy świeży i pyszny chleb. No i mamy go wtedy, kiedy chcemy. Wystarczy mieć zapas mieszanek w szafce i tyle.

Dzisiaj będę piekła chleb, więc zrobię Wam zdjęcie, bo po starym chlebie nie ma śladu.

Polecam wszystkim ten zakup, to naprawdę się opłaca!

32 komentarze Dodaj własny

  1. ~martalinsa pisze:

    Kurczę, zaciekawiłaś mnie, może sobie kupie 😉 🙂

  2. ~Ania pisze:

    Witam serdecznie.
    Choć stronę odwiedzam od dosyć dawna, to dopiero dzisiaj przeczytałam informację nt samodzielnego wypiekania chlebka. Chciałabym dowiedzieć się, czy w dalszym ciągu systematycznie korzystasz z maszyny i czy nadal jesteś zadowolona. Interesuje mnie również kwestia smaku, a także „zachowania” się chleba po dwóch, trzech dniach. Na diecie jest mój ośmioletni syn. W chwili obecnej chlebek, który mu smakuje, to królewski Balvitenu. Chciałabym wiedzieć, czy ten z maszyny jest równie dobry (zakładam, że próbowałaś) i czy jest on również smaczny w momencie kiedy przestygnie. I jeszcze ostatnia kwestia, gdzie kupujesz gotowe mieszanki i według jakiego przepisu robisz je sama?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję
    Ania

    1. Droga Aniu, dziękuję, że czytasz blog!

      Korzystam z maszyny cały czas. Jestem z niej zadowolona. Chleb wypiekany z maszyny szybciej się starzeje, takie odnoszę wrażenie. Jadłam chleb królewski z Balvitenu, jest on bardzo dobry. Chleb z maszyny może mieć bardzo podobny smak, gdyż jest specjalna mieszanka, właśnie królewska (http://www.balviten.com/produkt,2,935-royal_baker_mix_350g_produkt_bezglutenowy.html). Chleb z maszyny jest dobry zarówno na ciepło, jak i wtedy, gdy przestygnie. Pachnie oszałamiająco. Najczęściej kupuję mieszanki ze sklepu Balviten. Pozdrawiam i zachęcam do dalszych pytań!

      1. ~Gosia pisze:

        Witam. Czy nie uważacie ze te gotowe chleby jak i gotowe mieszanki na chleb to sama chemia??? Może nie sama ale sporo tego. Ja piekę sama chleb. Nie jest idealny ale przynajmniej bez chemii. Gorzej ze większość przepisów jest do piekarnika i ciągle szukam tego do automatu który będzie idealnie pasowac. Znacie taki może ? 🙂 pozdrawiam

  3. ~Majka pisze:

    Witam,
    mogłabym prosić o sprawdzony przepis na chleb bg do tej maszyny?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam 🙂

  4. Do wypieku jednego bochenka o wielkości 750 g:
    250 g mieszanki Piekarza z Balvitenu
    220 ml wody
    1 łyżka oleju
    2 małe miarki cukru
    1 mała miarka soli
    3,5 g drożdży suchych

  5. ~Toczko pisze:

    witam
    mam pytanie jak się maszyna do pieczenia chleba sprawuje bo zastanawiam się nad kupnem

    pozdrawiam

    1. Maszyna sprawuje się super, cały czas bez problemów.

  6. ~Kacper pisze:

    Witam,
    Dzięki Pani recenzji zakupiliśmy także maszyne do wypieku chleba.
    Jesteśmy właśnie po pierwszym wypieku bezglutenowego chlebka i nie wyrósł specjalnie ale może to dlatego, że użyliśmy drożdży świeżych (3g) — pewnie to za mało.

    Po upieczeniu bochenka próbowaliśmy go wyjąć i niestety było to bardzo skomplikowane. Jak Pani robi to żeby wyjąć chlebek z formy do pieczenia ?? nasz wcale nie przywarł ale bardzo mocno trzymały go mieszadła. Cięzko bardzo było go wyjąć … może trzeba odczekać aż będzie już całkiem chłodny chlebek ??

    W smaku mimo że nie urósł specjalnie i ma dziury po mieszadłach to jest pycha 🙂

    Używaliśmy mieszanki do pizzy i chleba firmy bezgluten.

    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Co do przepisu na idealny chleb… Do wypieku jednego bochenka o wielkości 750 g:
      250 g mieszanki Piekarza z Balvitenu
      220 ml wody
      1 łyżka oleju
      2 małe miarki cukru
      1 mała miarka soli
      3,5 g drożdży suchych

      Wyciągam zawsze całą formę i kręcę od spodu mieszadłami, by te wyszły. Warto też poczekać, aż chlebek lekko ostygnie.

      1. ~Kacper pisze:

        Właśnie dokładnie robiliśmy z Pani przepisu 🙂

        Jedynie podmieniliśmy drożdże z suchych na świeże dając złą proporcję bo daliśmy tylko 3,5 gr świeżych a wg. przelicznika powinniśmy dać 12-13 g świeżych… Następny na pewno wyjdzie lepszy 🙂

        Pozdrawiamy.

  7. ~Michał pisze:

    Dzień dobry,
    Czy posiada ktoś z Państwa przepis na chleb w w/w maszynie do wypieku, ale z wykorzystaniem koncentratu chlebowego firmy Bezgluten?
    Pozdrawiam

    1. Ja posiadam 😉

      Do wypieku jednego bochenka o wielkości 750 g:
      250 g mieszanki Piekarza z Balvitenu
      220 ml wody
      1 łyżka oleju
      2 małe miarki cukru
      1 mała miarka soli
      3,5 g drożdży suchych

      1. ~Michał pisze:

        Chodziło mi o przepis z wykorzystaniem koncentratu firmy Bezgluten, a nie Balviten 🙂
        Pewnie się dużo nie różnią, ale warto zapytać…

      2. ~Szymanska pisze:

        Witam
        Kupiłam dzisiaj automat First Austria 5152 .Niestety nie ma tam przepisów na chlebek bezglutenowy, a właśnie z tego powodu go kupiłam. W przepisie piszesz i miarkach. co to za wielkość. gdzie można kupić mieszankę Piekarza z Balvitenu

        1. Mieszankę można kupić m.in. w sklepach ze zdrową żywnością. Poniżej przepis.

          Do zrobienia chleba potrzebujemy:

          koncentrat ciasta chlebowego

          400-450 ml ciepłej wody (jeśli dodajemy ziarenka musimy dodać troszkę więcej wody)

          2 łyżki oleju (jedna do ciasta, jedna do wysmarowania foremki)

          1 łyżeczka cukru

          2 łyżeczki soli

          drożdże instant 7 g

          ziarenka według smaku (ja dałam słonecznik)

  8. ~ania pisze:

    Zeby nie bylo problemu z mieszadlami, mozna je wyjac zaraz na poczatku wyrastania ciasta.Moment jest zaznaczony kursorem na ekranie.Potem jeszcze chwilke mieszadla sie zakreca, ale ich brak w tym konkretnym momencie nie ma zadnego wplywu na chleb. Pozdrawiam

  9. ~Wisniewska pisze:

    Witam serdecznie 🙂 Ponawiam pytanie o miarki, których używasz w przepisie do wypieku chleba. Czy są przy maszynie?

    1. gotowalska.zaneta pisze:

      Tak, są 🙂

  10. ~Garafinka pisze:

    Czy do wypieku chleba bezglutenowego w tym wypiekaczu mozna dodać ziarna np. słonecznika, w którym momencie nalezy je dodać? czy nie ma takiej opcji?

    1. Oczywiście, że można. W trakcie wypieku maszyna zaczyna „pikać”. Wtedy można dodać np. słonecznik 😉

  11. ~Iwona pisze:

    A chlebek bezglutenowy na zakwasie da się upiec w tej maszynie?

    1. gotowalska.zaneta pisze:

      tak 🙂

  12. ~Agnieszka pisze:

    Witam,
    czy możliwy jest wypiek chleba w tej maszynie z mąk bezglutenowych np. gryczanej, jaglanej, a nie z gotowych mieszanek? Jeśli tak proszę o podanie przepisu.

  13. ~Iza pisze:

    Witam. Moze macie jakies przepisy na chleb z maszyny ale bez mieszanek chlebowych? Mam make ryzowa i kukurydziana moze podpowiecie jak zrobic z nich bezglutenow chlebek? Dodam ze do tej pory robilan zwykle z chleby z czarnuszka i dodawalam siemie lniane 🙂

    1. Pora na 500g:

      190 g wody
      1/2 łyżeczki soli
      170 g mąki
      150 g mąki
      50 g otrąb bezglutenowych
      1/3 szklanki siemienia lnianego
      1/3 szklanki sezamu
      1/3 szklanki nasion dyni
      4 g drożdży

  14. ~piotr pisze:

    czy jest możliwy wypiek chleba bez drożdży? czy przy nietolerancji drożdży muszę sobie odpuścić taki piecyk?

    1. Wyjdzie i bez drożdży, jeśli znajdzie się dobry przepis 🙂 Ja bez nich nie próbowałam.

  15. Sylwia pisze:

    Maszynę posiadam od kilku lat ale nie piekłam nigdy nic z gotowych mieszanek. Mogę prosić o przepis?

  16. Beata pisze:

    Witam, właśnie kupiłam FIRST-a i jestem rozczarowana. Gdzie mam szukać przepisów na chleb, skoro nie są dołączone do maszyny i wiedzieć, na jaką wielkość chleba dać odpowiednie proporcje? Interesuje mnie wyłącznie chleb bezglutenowy.

Skomentuj ~bezglutenowy.blog.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.