Maślane risotto z dynią

Ostatnio polubiliśmy się z ryżem. Występuje u mnie coraz częściej. Teraz w postaci maślanego risotto z dynią.

Co potrzebujemy?

  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła (jedna do cebuli, jedna pod koniec)
  • czerwona cebula
  • rozmaryn (najlepiej świeży, ale może być suszony)
  • 1/2 szklanki ryżu do risotto
  • mała dynia hokkaido (nie trzeba obierać)
  • wędzona papryka (może być ostra lub słodka)
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • tarty parmezan
  • ok. 40-60 g gorgonzoli
  • sól, pieprz
  • roszponka
  • zredukowany ocet balsamiczny

W garnku rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła, do których wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, wrzucamy też rozmaryn i wsypujemy ryż. Wszystko podsmażamy, aż ryż zrobi się lekko przezroczysty. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, jeszcze chwilę mieszamy.

Dodajemy wybraną przez nas paprykę w proszku, wlewamy wino i gotujemy. Doprawiamy solą. Dolewamy trochę bulionu. Kiedy ryż go wciągnie, dolewamy jeszcze trochę. I tak stopniowo całość, ok. 600 ml. Co jakiś czas mieszamy, by nic nam nie przywarło do dna.

Przygotowane risotto odstawiamy z ognia, dodajemy tarty parmezan, masło oraz gorgonzolę. Wszystko mieszamy. Podajemy, dekorując roszponką (lub innym zielonym cudem), możemy skropić octem balsamicznym.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *