Maślane risotto z dynią

Ostatnio polubiliśmy się z ryżem. Występuje u mnie coraz częściej. Teraz w postaci maślanego risotto z dynią.

Co potrzebujemy?

  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła (jedna do cebuli, jedna pod koniec)
  • czerwona cebula
  • rozmaryn (najlepiej świeży, ale może być suszony)
  • 1/2 szklanki ryżu do risotto
  • mała dynia hokkaido (nie trzeba obierać)
  • wędzona papryka (może być ostra lub słodka)
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • tarty parmezan
  • ok. 40-60 g gorgonzoli
  • sól, pieprz
  • roszponka
  • zredukowany ocet balsamiczny

W garnku rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła, do których wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, wrzucamy też rozmaryn i wsypujemy ryż. Wszystko podsmażamy, aż ryż zrobi się lekko przezroczysty. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, jeszcze chwilę mieszamy.

Dodajemy wybraną przez nas paprykę w proszku, wlewamy wino i gotujemy. Doprawiamy solą. Dolewamy trochę bulionu. Kiedy ryż go wciągnie, dolewamy jeszcze trochę. I tak stopniowo całość, ok. 600 ml. Co jakiś czas mieszamy, by nic nam nie przywarło do dna.

Przygotowane risotto odstawiamy z ognia, dodajemy tarty parmezan, masło oraz gorgonzolę. Wszystko mieszamy. Podajemy, dekorując roszponką (lub innym zielonym cudem), możemy skropić octem balsamicznym.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *