Marynowany kurczak z puree ziemniaczanym

To danie to totalna improwizacja. Filet z kurczaka marynował się przez dobę w lodówce (sriracha, kolendra, chili i limonka). Potem podsmażyłam go na patelni, dodałam pomidory krojone z puszki. Wszystko podane z ziemniaczanym puree.

Co potrzebujemy?

  • filet piersi kurczaka
  • sriracha
  • kolendra
  • chili
  • limonka
  • puszka krojonych pomidorów
  • oliwa
  • ziemniaki
  • masło
  • sól, pieprz

Kurczaka marynujemy (u mnie przez noc), dodając do niego srirachę, kolendrę, chili i sok z limonki. Na drugi dzień smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni, doprawiając solą, pieprzem. Po tym, kiedy nabierze rumieńców, dodajemy pomidory z puszki.

W międzyczasie gotujemy ziemniaki i podajemy je w formie puree (ugniatamy z masłem, solą).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.