Marchewkowa zupa krem (z serem brie i camembertem)

Marchewka była dla mnie zawsze warzywem… umówmy się: mało atrakcyjnym. Podziwiałam osoby, które jedzą ją po prostu, na surowo. Te, które zajadają się surówką z tego warzywa. Postanowiłam, że czas odczarować marchewkę i skusiłam się na przygotowanie marchewkowej zupy krem. W moim wariancie jest z serem camembertem oraz brie, ale nie musicie ich dodawać.

O połączeniu zupy krem z marchewek z serem brie lub camembert usłyszałam kiedyś od znajomego. Nie do końca widziałam to połączenie, ale poszperałam w Internecie i okazało się, że wiele osób to tak łączy. Cóż, pozostało spróbować.

Co potrzebujemy?

  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • por
  • ok. 500 g marchewki
  • 6 średnich ziemniaków
  • 800 ml bulionu (wybrałam warzywny)
  • 180 g serka camembert lub brie, ja wybrałam i ten, i ten ser
  • ok. 80-100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

W dużym garnku wrzucamy masło, wlewamy oliwę i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy por pokrojony w plasterki. Następnie pokrojoną w plasterki marchewkę. Zaraz po tym dodajemy pokrojone w kostkę (nie musi być drobna) ziemniaki. W międzyczasie dodajemy sól i pieprz.

Po podgotowaniu warzyw (najlepiej żeby były w miarę miękkie) dodajemy ser (jeśli nie chcecie, pomijacie ten krok). Blendujemy wszystko na w miarę gładką masę. Po zmiksowaniu dodajemy śmietanę.

Wlewamy do miseczki i ozdabiamy śmietanką. Smacznego!

 

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *