Marchewkowa zupa krem (z serem brie i camembertem)

Marchewka była dla mnie zawsze warzywem… umówmy się: mało atrakcyjnym. Podziwiałam osoby, które jedzą ją po prostu, na surowo. Te, które zajadają się surówką z tego warzywa. Postanowiłam, że czas odczarować marchewkę i skusiłam się na przygotowanie marchewkowej zupy krem. W moim wariancie jest z serem camembertem oraz brie, ale nie musicie ich dodawać.

O połączeniu zupy krem z marchewek z serem brie lub camembert usłyszałam kiedyś od znajomego. Nie do końca widziałam to połączenie, ale poszperałam w Internecie i okazało się, że wiele osób to tak łączy. Cóż, pozostało spróbować.

Co potrzebujemy?

  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • por
  • ok. 500 g marchewki
  • 6 średnich ziemniaków
  • 800 ml bulionu (wybrałam warzywny)
  • 180 g serka camembert lub brie, ja wybrałam i ten, i ten ser
  • ok. 80-100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

W dużym garnku wrzucamy masło, wlewamy oliwę i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy por pokrojony w plasterki. Następnie pokrojoną w plasterki marchewkę. Zaraz po tym dodajemy pokrojone w kostkę (nie musi być drobna) ziemniaki. W międzyczasie dodajemy sól i pieprz.

Po podgotowaniu warzyw (najlepiej żeby były w miarę miękkie) dodajemy ser (jeśli nie chcecie, pomijacie ten krok). Blendujemy wszystko na w miarę gładką masę. Po zmiksowaniu dodajemy śmietanę.

Wlewamy do miseczki i ozdabiamy śmietanką. Smacznego!

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *