Mam dziś dla Was przepis na zupę marchewkową w formie zupy-krem z krewetkami. Polecam ten przepis, bo przygotowanie jest naprawdę szybkie, a smak ciekawy.
Co potrzebujemy?
- 3-4 marchewki
- 1 por
- 2-3 ząbki czosnku
- cebula (może być czerwona)
- bulion warzywny
- 6-8 krewetek
- sól, pieprz
- oliwa
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchewkę pokrojoną w plasterki oraz por. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku oraz cebulę. W międzyczasie przygotowujemy bulion (może być z kostki bezglutenowej). Wrzucamy do niego podsmażone warzywa, solimy, pieprzymy i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu miksujemy na krem (nie musi być gładki) i dodajemy oczyszczone krewetki (mogą być całe, mogą być pokrojone).