Marchewkowa zupa krem z krewetkami

Mam dziś dla Was przepis na zupę marchewkową w formie zupy-krem z krewetkami. Polecam ten przepis, bo przygotowanie jest naprawdę szybkie, a smak ciekawy.

Co potrzebujemy?

  • 3-4 marchewki
  • 1 por
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cebula (może być czerwona)
  • bulion warzywny
  • 6-8 krewetek
  • sól, pieprz
  • oliwa

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchewkę pokrojoną w plasterki oraz por. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku oraz cebulę. W międzyczasie przygotowujemy bulion (może być z kostki bezglutenowej). Wrzucamy do niego podsmażone warzywa, solimy, pieprzymy i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu miksujemy na krem (nie musi być gładki) i dodajemy oczyszczone krewetki (mogą być całe, mogą być pokrojone).

 

 

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *