Marchewkowa zupa krem z krewetkami

Mam dziś dla Was przepis na zupę marchewkową w formie zupy-krem z krewetkami. Polecam ten przepis, bo przygotowanie jest naprawdę szybkie, a smak ciekawy.

Co potrzebujemy?

  • 3-4 marchewki
  • 1 por
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cebula (może być czerwona)
  • bulion warzywny
  • 6-8 krewetek
  • sól, pieprz
  • oliwa

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchewkę pokrojoną w plasterki oraz por. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku oraz cebulę. W międzyczasie przygotowujemy bulion (może być z kostki bezglutenowej). Wrzucamy do niego podsmażone warzywa, solimy, pieprzymy i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu miksujemy na krem (nie musi być gładki) i dodajemy oczyszczone krewetki (mogą być całe, mogą być pokrojone).

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *