Makowiec

Wielu z Was nie wyobraża sobie Wielkanocy bez makowca. No to przyszedł czas i na ten przepis. Przepis pochodzi z książki Bożeny Kropki – „Pokonaj alergię”, o której pisałam Wam tutaj.

Co potrzebujemy?

2 szklanki maku

1/4 jabłek (startych na grubej tarce)

1/2 szklanki migdałów bez skórek

1/2 szklanki namoczonych rodzynek i daktyli

1 szklanka bezglutenowej kaszki kukurydzianej

6 łyżek miodu

przyprawy: odrobina soli i imbiru w proszku

Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na całą noc. Następnie odcedzamy i mielimy (pewnie możemy też użyć maku zmielonego, szybciej 😉 ). Do maku dodajemy kaszę, bakalie, jabłka, sól, imbir, rozpuszczony miód oraz wodę z moczenia maku. Masa powinna być mokra, ale nie płynna. Pieczemy makowiec w tortownicy pod przykryciem z folii aluminiowej przez około 50 min.

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. ~Magdalena pisze:

    Jakich użyłaś rodzynek,migdałów oraz daktyli???Chodzi mi o firme.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.