Makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem

Dziś mam dla Was przepis na makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem. Szpinak w tej formie jest przepyszny. Myślę, że ten danie z tego przepisu Wam zasmakuje!

Co potrzebujemy?

  • makaron bezglutenowy*
  • szpinak
  • czosnek
  • ser pleśniowy
  • łyżka masła
  • jogurt typu greckiego
  • sól, pieprz do smaku

Użyłam szpinaku mrożonego (rozdrobionego), więc najpierw go odmroziłam, dodając do niego łyżkę masła. W międzyczasie gotujemy makaron bezglutenowy. Do szpinaku dodajemy sprasowany czosnek (można też dodać go w wersji pokrojonej w drobną kostkę), dwie łyżki jogurtu greckiego.

Następnie do szpinaku dodajemy pokrojony drobno ser pleśniowy i wszystko podgotowujemy, aż ser się lekko roztopi. Makaron bezglutenowy wykładamy na talerz, następnie wykładamy na niego szpinak. A na wierzch kładziemy jeszcze kilka małych kawałków sera pleśniowego.

Smacznego!

* Do przepisu użyłam makaronu bezglutenowego spaghetti firmy Balviten. Dostępny jest m.in. we FreeDelikatesy. Za paczkę (250 g) tego makaronu zapłacimy tam 9,50 zł.

 

 

 

 

9 komentarzy Dodaj własny

  1. ~Ktoś pisze:

    Szpinak bleeeeeeeee 😉

    1. Drogi Ktosiu 😉 szpinak jest owiany złą sławą. W rzeczywistości jest przepyszny, kiedy połączymy go z czosnkiem. Polecam ten przepis, warto się przełamać.

  2. ~Ktoś pisze:

    Czosnek blee…śmierdzi potem z buzi 😉

    1. Polecam pastę i szczoteczkę 😉 Ewentualnie gumy do żucia.

  3. ~Ktoś pisze:

    Ha ha ha..ale się uśmiałem…;-)

  4. ~elżbieta pisze:

    Byłam u dentysty-czy wypełniacze mogą miec gluten?
    P.dentystka mnie mam wrażenie wyśmiała:
    gluten?????przecież to jest tylko w produktach przyswajanych przez organizm!!!
    u żadnego dentysty,może pani pochodzic i popytac,nie ma glutenu!!!
    Kiedyś coś czytałam o tym,że może byc ale nie mogę znależc tej pracy naukowej jakiegoś profesora,chyba z jakiejś kliniki pediatrii.
    pomóżcie mi….

    1. Proszę spróbować dopytać innego lekarza lub – co byłoby najlepszym wyjściem – skontaktować się z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (celiakia.pl). Oni na pewno pomogą rozwiać wątpliwości.

  5. ~aguśka pisze:

    A ser pleśniowy z jakiej firmy ?

    1. Taki lazur, w trójkątnych opakowaniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.