Makaron z grzybami i krewetkami w sosie śmietanowym

Grzyby, krewetki, czosnek i sos śmietanowy. Z pozoru niepasujące do siebie składniki. A w efekcie mamy wspaniałe danie: makaron z grzybami i krewetkami w sosie śmietanowym.

Co potrzebujemy?

  • grzyby (u mnie podgrzybki, ok. 20 dag)
  • krewetki (ok. 10 krewetek białych)
  • natka pietruszki
  • śmietana 30%
  • czosnek (2 ząbki)
  • masło/oliwa
  • sól, pieprz
  • makaron bezglutenowy

Grzyby oczyszczamy, obsuszamy i kroimy na kawałki. Krewetki obieramy (pamiętajcie o wyciągnięciu z nich tych czarnych „nitek”, to jelitka), możemy przekroić na pół, żeby nie były za duże.

W międzyczasie gotujemy makaron.

Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło. Wrzucamy na nią grzyby. Smażymy chwilę, solimy, zdejmujemy z patelni. Dodajemy na patelnię oliwę/masło i wrzucamy pokrojony na plasterki czosnek. Lekko zarumieniony czosnek jest okej, bardziej to ryzyko gorzkiego smaku. Dorzucamy krewetki i smażymy dosłownie kilka chwil (jakieś 30 sek), żeby nie przeciągnąć i żeby nie były gumiaste. Dorzucamy do nich grzyby, posiekaną natkę pietruszki, śmietanę (w zależności od upodobań) i wszystko doprawiamy pieprzem (i solą, jeśli jest potrzeba).

Dorzucamy makaron, wszystko mieszamy. Gotowe!

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

One Comment Dodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *