Makaron z grzybami i krewetkami w sosie śmietanowym

Grzyby, krewetki, czosnek i sos śmietanowy. Z pozoru niepasujące do siebie składniki. A w efekcie mamy wspaniałe danie: makaron z grzybami i krewetkami w sosie śmietanowym.

Co potrzebujemy?

  • grzyby (u mnie podgrzybki, ok. 20 dag)
  • krewetki (ok. 10 krewetek białych)
  • natka pietruszki
  • śmietana 30%
  • czosnek (2 ząbki)
  • masło/oliwa
  • sól, pieprz
  • makaron bezglutenowy

Grzyby oczyszczamy, obsuszamy i kroimy na kawałki. Krewetki obieramy (pamiętajcie o wyciągnięciu z nich tych czarnych „nitek”, to jelitka), możemy przekroić na pół, żeby nie były za duże.

W międzyczasie gotujemy makaron.

Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło. Wrzucamy na nią grzyby. Smażymy chwilę, solimy, zdejmujemy z patelni. Dodajemy na patelnię oliwę/masło i wrzucamy pokrojony na plasterki czosnek. Lekko zarumieniony czosnek jest okej, bardziej to ryzyko gorzkiego smaku. Dorzucamy krewetki i smażymy dosłownie kilka chwil (jakieś 30 sek), żeby nie przeciągnąć i żeby nie były gumiaste. Dorzucamy do nich grzyby, posiekaną natkę pietruszki, śmietanę (w zależności od upodobań) i wszystko doprawiamy pieprzem (i solą, jeśli jest potrzeba).

Dorzucamy makaron, wszystko mieszamy. Gotowe!

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.