Makaron z groszku z cukinią i kurkami w sosie śmietanowym z szafranem

Kuchnia włoska przekazała mi do testów makaron z groszku.  Postanowiłam połączyć go z cukinią, kurkami oraz sosem śmietanowym z szafranem. Zobaczcie, co z tego wyszło.

Co potrzebujemy?

  • starta cukinia
  • kurki (u mnie całe opakowanie)
  • makaron (u mnie z groszku)
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • śmietana kremówka 30% (ok. szklanki)
  • szafran (cała paczuszka)
  • 3 żółtka
  • sól i pieprz

Kurki czyścimy i smażymy wraz z tartą cukinią na maśle wymieszanym z oliwą. W międzyczasie gotujemy makaron, odcedzamy go po ugotowaniu i dodajemy do usmażonych kurek i cukinii. Odstawiamy patelnię z ognia i wlewamy stopniowo sos (przygotowany ze śmietany, żółtek i szafranu) jednocześnie mieszając. Sos powinien już zgęstnieć od gorącej patelni i składników.

Do przygotowania dania zainspirowała mnie niezastąpiona Kwestia Smaku.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *