Makaron z bobem i boczkiem

on

Bób! Jak ja kocham to warzywo! Czekam aż pojawi się w moim ulubionym warzywniaku i zajadam. Dziś mam dla Was przepis z bobem w roli głównej. Makaron z bobem i boczkiem, a do tego natka pietruszki i sos śmietanowy.

Co potrzebujemy?

  • ugotowany i obrany bób (ok. garść)
  • ulubiony makaron bezglutenowy
  • ok. 100 g wędzonego boczku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • ok. 30 g parmezanu
  • sól, pieprz

Gotujemy bób, obieramy. Gotujemy oddzielnie makaron. Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy starty czosnek (lub pokrojony drobno). Dodajemy też obrany bób, natkę pietruszki. Wrzucamy ugotowany makaron. Na patelnię wlewamy śmietanę wymieszaną z żółtkami i połową startego sera. Podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Po wyłożeniu na talerz posypujemy jeszcze serem.

Inspiracją między innymi niezastąpiona Kwestia Smaku.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *