Makaron ryżowy z mango i krewetkami

Lubicie makaron ryżowy? Ja bardzo. Ten cienki, ten grubszy, każdy. Do tego przepisu użyłam tych najcieńszych nitek. Efekt: makaron ryżowy z mango i krewetkami. Jest ostro!

Co potrzebujemy?

  • makaron ryżowy (ten cieniutki)
  • kilka krewetek (u mnie ok. 12 sztuk) 
  • mango
  • kawałek imbiru (ok. 5 cm kawałek)
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • sriracha (u mnie akurat z kolendrą, ale nie trzeba jej dodawać)
  • olej roślinny (u mnie akurat olej do woka z olejem sezamowym)
  • 3 łyżki sezamu
  • liście mięty
  • kolendra
  • sos: sok z 2/3 limonek, 2 łyżki cukru, 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu)

Krewetki oczyszczamy (pamiętajcie o wyjęciu jelita), jeśli jest w pancerzu ściągamy go, ogonek też. Mango obieramy i kroimy w kostkę.

Przygotowujemy sos: wyciskamy sok z limonek, który mieszamy z cukrem oraz sosem sojowym, odstawiamy.

Imbir i czosnek obieramy, ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Kroimy też papryczkę chili.

Makaron przygotowujemy według instrukcji (u mnie akurat zalewamy wrzątkiem). Odcedzamy.

W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, czosnek, smażymy i dodajemy krewetki. Dodajemy papryczkę chili, sezam i smażymy dalej. Wrzucamy makaron, chwilę smażymy i dodajemy mango. Mieszamy.

Zawartość patelni przesuwamy na bok i w puste miejsce wlewamy sos. Czekamy aż lekko zgęstnieje i mieszamy z resztą składników. Podajemy z posiekaną miętą i kolendrą.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *