Makaron ryżowy z mango i krewetkami

Lubicie makaron ryżowy? Ja bardzo. Ten cienki, ten grubszy, każdy. Do tego przepisu użyłam tych najcieńszych nitek. Efekt: makaron ryżowy z mango i krewetkami. Jest ostro!

Co potrzebujemy?

  • makaron ryżowy (ten cieniutki)
  • kilka krewetek (u mnie ok. 12 sztuk) 
  • mango
  • kawałek imbiru (ok. 5 cm kawałek)
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • sriracha (u mnie akurat z kolendrą, ale nie trzeba jej dodawać)
  • olej roślinny (u mnie akurat olej do woka z olejem sezamowym)
  • 3 łyżki sezamu
  • liście mięty
  • kolendra
  • sos: sok z 2/3 limonek, 2 łyżki cukru, 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu)

Krewetki oczyszczamy (pamiętajcie o wyjęciu jelita), jeśli jest w pancerzu ściągamy go, ogonek też. Mango obieramy i kroimy w kostkę.

Przygotowujemy sos: wyciskamy sok z limonek, który mieszamy z cukrem oraz sosem sojowym, odstawiamy.

Imbir i czosnek obieramy, ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Kroimy też papryczkę chili.

Makaron przygotowujemy według instrukcji (u mnie akurat zalewamy wrzątkiem). Odcedzamy.

W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, czosnek, smażymy i dodajemy krewetki. Dodajemy papryczkę chili, sezam i smażymy dalej. Wrzucamy makaron, chwilę smażymy i dodajemy mango. Mieszamy.

Zawartość patelni przesuwamy na bok i w puste miejsce wlewamy sos. Czekamy aż lekko zgęstnieje i mieszamy z resztą składników. Podajemy z posiekaną miętą i kolendrą.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.