Makaron, kurczak, szpinak

Makaron, kurczak, szpinak, czosnek – te produkty żyć bez siebie nie mogą. Tworzą zgraną ekipę, która wystąpi dziś przed Wami jako bezglutenowy makaron z kurczakiem i szpinakiem z czosnkiem. Muszę Wam powiedzieć, że robiłam to danie po raz pierwszy. Zazwyczaj jadłam szpinak przygotowany przez kogoś, nigdy nie robiłam go sama. Ale udało się, makaron był pyszny!

Co potrzebujemy?
ulubiony makaron bezglutenowy
szpinak mrożony (najlepiej brykiet)
śmietana 18 proc.
kulka mozzarelli
łyżka masła
4 ząbki czosnku
2 filety z kurczaka
ulubione przyprawy
sól, pieprz
olej/oliwa

Zamrożony szpinak wrzucamy do garnka i wstawiamy na małym ogniu. Czekamy cierpliwie aż się rozmrozi. W międzyczasie ścieramy mozzarellę na tarce i czosnek miażdżymy/kroimy w drobną kostkę/ścieramy na tarce. Rozmrożony szpinak łączymy ze śmietaną (około 4 łyżek). Dodajemy czosnek, następnie mozzarellę. Dodajemy przyprawy, sól i pieprz do smaku. Cały czas mieszamy i próbujemy, by smak był idealny.

Gotujemy makaron.

Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Do usmażonego kurczaka dodajemy przygotowany szpinak. Wszystko mieszamy.

Łączymy mieszankę z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

2 komentarze Dodaj własny

  1. ~bialorucka pisze:

    polecam tez szpinak z pieczarkami i serkiem mascarpone 🙂 pychota
    smazymy szpinak na odrobinie oleju jak woda wyparuje dodajemy pieczarki drobno pokrojone, solimy, dodajemy czosnek(tyle ile sie lubi 2-3 zabki)mozna doprawic „vegeta”bezglutenowa. woda musi calkiem wyparowac. na koniec dodajemy serek i mieszamy. farsz mozna wymieszac z makaronem np swiderki lub jakis inny gruby lub nadziac ciasto francuskie i zapiec. jedzenie baardzo szybkie i baardzo smaczne 🙂

  2. ~flips pisze:

    Ostatni chodzi mi po głowie potrawa ze szpinakiem :D. Przepis jest dość prosty więc chyba go wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.