Leniwa niedziela

Uwielbiam zimowe, leniwe popołudnia. Brakuje mi dni, w których mogę po prostu siedzieć i siedzieć. Kiedy mogę wstać, o której się wyśpię, zjeść na spokojnie śniadanie, potem równie spokojnie przygotować obiad i odpoczywać. Dziś jest taki dzień, kiedy w końcu mogę odpocząć. I powiem Wam, że mimo że muszę się uczyć do sesji, najpierw muszę naładować akumulatory.

Dzisiaj postanowiłam zrobić na obiad kotlety mielone z ziemniaczkami i surówką z pora.

Jak je przygotować?

Do przygotowania kotletów mielonych potrzebujemy:
mięsa mielonego (ja użyję z łopatki)
jajka
bułki tartej bezglutenowej
cebulki (opcjonalnie)
ziemniaków
kapki oleju
soli, pieprzu
surówki (wybrałam surówkę z pora)

Mięso mielone wrzucamy do miski i mieszamy z solą, pieprzem, bułką tartą i jajkiem. Możemy też dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Dziś robię klopsiki bez cebulki. Mieszamy wszystko tak długo, aż mięso i pozostałe dodatki będą stanowić jednolitą masę. Następnie formujemy kawałki mieszanki w kulki, czyli nasze klopsy. Możemy jeszcze obtoczyć je w bułce tartej, to już według uznania.

Rozgrzewamy kapkę oleju na patelni i smażymy nasze klopsiki. W międzyczasie gotujemy ziemniaki, które wykładamy na talerz i polewamy tłuszczykiem ze smażenia klopsów. Dodajemy surówkę, bo warzywka to ważna rzecz!

Bardzo lubię klopsiki. Zawsze robię ich troszkę więcej, a kiedy zostaną, możemy zjeść je z chlebem. To naprawdę pyszny wybór.

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *