Kurczak teriyaki i ryż z warzywami

Aksamitny kurczak z ryżem z warzywami. Przepis jest bardzo prosty, a to połączenie smaków zaskakuje.

Co potrzebujemy?

  • 2-3 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
  • 10 łyżek sosu sojowego bezglutenowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek startego imbiru
  • torebka brązowego ryżu
  • cebula (może być czerwona lub inna)
  • łyżeczka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka spiczasta
  • mała puszka zielonego groszku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego bezglutenowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. W międzyczasie ugotować ryż, który będzie gotował się jakieś 30 minut. Na patelnię wlewamy składniki sosu (mieszamy w miseczce olej, sos sojowy, ocet ryżowy, miód). Dodajemy starty czosnek i imbir. Wszystko trzeba zagotować.

Dorzucamy do tego kurczaka i przykrywamy patelnię, by kurczak się dusił. Następnie zdjąć pokrywę i gotować, raz na jakiś czas przewracając mięso.

Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać starty czosnek, groszek. Następnie paprykę pokrojoną w kostkę oraz na koniec ryż, sos sojowy i olej sezamowy. Podsmażyć, cały czas mieszając.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *