Kurczak na ostro z papryką i serem

Lubię ostre smaki. Uwielbiam to uczucie, które towarzyszy nam po zjedzeniu czegoś, co jest ostrzejsze od naszych codziennych dań. Dziś mam dla was przepis na kurczaka na ostro, który wystąpi w towarzystwie papryk i sera. Miodzio!

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • papryka czerwona (wybrałam szpiczastą)
  • czerwona cebula
  • żółty ser
  • przecier pomidorowy
  • pół limonki
  • przyprawy: łyżka stołowa kminu rzymskiego, pół łyżki pieprzu, pół łyżki soli, łyżka stołowa pieprzu cayenne, łyżka stołowa papryki ostrej, łyżka stołowa kolendry mielonej

Kurczaka oczyszczamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy wszystkie przyprawy i posypujemy nimi kurczaka (troszkę przypraw zostawiamy). Polewamy przecierem pomidorowym. Papryki kroimy w paseczki i posypujemy nimi kurczaka. Na to kładziemy pokrojoną w piórka cebulę. Skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy przyprawami, które zostały i pokrywamy startym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

One Comment Dodaj swój

  1. ~Michał pisze:

    Hej!

    Bardzo podobają mi się Twoje przepisy na potrawy na ostro oraz owoce morza. Chętnie poznałbym także przepisy na przystawki, koktajle czy napoje takie jak kawa. Czy planujesz może jakieś wpisy w tym temacie? Polecam poczytać tutaj także o kawie – zobacz więcej, ale to włąsnie tutaj fajnie byłoby poznać praktyczne sposoby na przyrządzenie. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *