Krewetki z warzywami w sosie z mleczka kokosowego

To już 22. dzień przymusowej izolacji. Jednego dnia jest lepiej, innego gorzej. Najgorsza jest wizja… braku wizji. Nie wiemy, kiedy to wszystko się skończy. Staram się w tym czasie więcej gotować. Urozmaicać sobie posiłki, by nie zwariować. Dziś wybór padł na krewetki z warzywami w sosie z mleczka kokosowego.

Co potrzebujemy?

  • krewetki (z ogonkami, białe, surowe – takie u mnie, ale mogą być też koktajlowe lub inne)
  • chili
  • czosnek (ok. 2-3 ząbków)
  • chińska mieszanka mrożonych warzyw
  • mleczko kokosowe
  • czerwone curry (w proszku) – może być zwykłe
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • oliwa

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mieszankę warzyw. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy na oliwie chili i czosnek. Dorzucamy krewetki i smażymy przez chwilę, aż zrobią się pomarańczowe (dosłownie 1 min).

Do krewetek dokładamy podsmażone warzywa. Solimy, pieprzymy oraz dodajemy czerwone curry (może być zwykłe). Dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy, lekko redukując.

Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.