Krewetki z boczkiem i czosnkiem

dnia

Ostatnio przedstawiałam Wam przepis na krewetki. Dziś chciałabym pokazać Wam zmodyfikowaną wersję tego przepisu. Będą to krewetki z boczkiem, czosnkiem i pomidorami.

Co potrzebujemy?

450 g krewetek z ogonkami
6 ząbków czosnku
4 pomidory
śmietana (my wybraliśmy 30 %)
1/2 kostki masła
20 dag boczku wędzonego
sól, pieprz

Jak przygotować krewetki?

Krewetki rozmrażamy i ściągamy z nich ogonki, które odkładamy na talerzyk. Na suchej i rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w plasterki boczek. Gdyby się przypalał można dodać troszkę masła.

Kiedy już się podsmaży zdejmujemy go z patelni. Na tej samej rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy wspomniane ogonki z krewetek (przez około 5 min.). Potem zdejmujemy je z patelni tak, by zostało na niej jak najwięcej tłuszczu.

Na tym tłuszczu podsmażamy krewetki. Kiedy będą już miękkie wyjmujemy je i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Krótko go podsmażamy, dodajemy pomidory bez skórek i pestek (sparzone wrzątkiem, jak we wcześniejszym przepisie na krewetki).

Dodajemy później boczek, krewetki i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

3 komentarze Dodaj własny

  1. ~flips pisze:

    Uwielbiam krewetki :D. A w takiej wersji jeszcze nie jadłem. Trzeba będzie to szybko zmienić.

    1. Polecam, są naprawdę pyszne!

  2. ~Gość pisze:

    Z boczkiem mogą być wyśmienite.
    Polecam też na maśle
    http://inews.com.pl/WordPress3/krewetki-na-masle

Skomentuj ~bezglutenowy.blog.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.