Krewetki w sosie winno-pomidorowym podane z pilawem

Krewetki – świat bez nich smakowałby gorzej. Mam dziś dla Was przepis na pyszne krewetki w sosie winno-pomidorowym podane z pilawem.

Co potrzebujemy?

  • krewetki
  • pół szklanki białego wina
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub passaty
  • chili
  • czosnek
  • czerwona cebula
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • masło
  • pilaw z tego przepisu

Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Podobnie robimy z czosnkiem. Chili – ilość w zależności od naszych upodobań – też siekamy.

Na patelni roztapiamy masło, smażymy cebulę, dorzucamy chili i na końcu czosnek. Wszystko smażymy i wrzucamy obrane krewetki. Zalewamy winem i smażymy, aż odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól, pieprz.

Wszystko podajemy z pilawem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.