Krewetki w sosie po luizjańsku

Krewetki w sosie po luizjańsku, czyli sos chili, sos worcestershire, cukier, sok z cytryny, masło, oregano, papryka i tymianek. Do tego oczywiście natka pietruszki i grzanki do wymoczenia w sosie.

Co potrzebujemy?

  • krewetki
  • olej rzepakowy (lub inny roślinny)
  • cebula szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • słodki sos chili (ok. 3 łyżek)
  • bulion (lub woda – dla leniwych)
  • 2 łyżki soku z cytryny/limonki
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • cukier brązowy (ok. pół łyżeczki)
  • oregano, tymianek – ok. łyżeczka
  • ostra papryka w proszku – ok. 2 łyżeczek
  • pieczywo bezglutenowe
  • natka pietruszki

Na patelni podgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy posiekany czosnek (najlepiej go uprzednio zgnieść nożem, wtedy wyda z siebie jeszcze więcej smaku). Smażymy i dodajemy łyżkę masła (druga na potem), słodki sos chilli, sos worcestershire, bulion (ja dodałam wodę, sorry 😀 ), sok z cytryny/limonki i cukier. Gotujemy wszystko i wsypujemy przyprawy.

Dodajemy krewetki i trochę soli oraz pieprzu. Krewetki smażymy łącznie jakieś 2 min. Dodajemy resztę masła, wszystko mieszamy.

Sos jest o b ł ę d n y. Dlatego warto zrobić sobie przyjemność i wymoczyć w nim pieczywo. Najlepiej wcześniej lekko zarumienione w tosterze lub piekarniku. Wszystko posypujemy natką pietruszki.

Inspiracją był przepis tu i tu.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

One Comment Dodaj swój

  1. Monika pisze:

    Przepis smakowity! Ale czy sos worcestershire jest bezglutenowy? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *