Kremowa zupa ze świeżych pomidorów

Korzystajmy z pomidorów, póki są piękne, soczyste i smaczne. Jedzmy zupy, także zupę krem ze świeżych pomidorów.

Co potrzebujemy?

  • oliwa
  • łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • łyżka octu winnego (biały lub czerwony)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • posiekana bazylia
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • płatki chili
  • parmezan (lub tarty ser)

Pomidory zalewamy wrzątkiem, by sparzyć skórkę. Obieramy, odkrajamy twarde części, kroimy w kostkę. Odstawiamy pół kubka pokrojonych pomidorów.

Na oliwie z masłem podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy pomidory, wino, ocet winny, cukier i chwilę gotujemy. Dodajemy również bulion, sos worcestershire (jeśli chcemy) oraz płatki chili (również jako opcja). Wszystko chwilę gotujemy, dodajemy posiekaną bazylię, odstawiamy do ostudzenia. Blendujemy na niekoniecznie gładką masę. Mieszamy z bazylią. Po nałożeniu posypujemy serem (to też opcja).

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

2 Comments Dodaj swój

  1. maria pisze:

    Ten ser na górę idealnie tu pasuje :0

  2. latem zawsze robię zupkę ze swoich pomidorów z ogródka – zupełnie inny smak 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *