Kotlety mielone z chili

Bardzo lubię wyraziste smaki. Dlatego też postanowiłam, że przygotuję kotlety mielone, które będą nieco różniły się od tych, które jadałam zwykle. Będą to kotlety mielone z chili i czosnkiem. Pyszne!

Co potrzebujemy?

  • mięso mielone (ja wybrałam z łopatki)
  • czosnek (w moim przypadku 4 ząbki)
  • cebula
  • jajko
  • bułka tarta bezglutenowa
  • chili*
  • ziemniaki
  • ogórek zielony
  • olej rzepakowy
  • śmietana
  • sól, pieprz do smaku

Wszystko robimy tak samo, jak w przypadku innych kotletów mielonych. To znaczy: wrzucamy mięso do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz, pokrojoną drobno cebulkę… Okej, a teraz przychodzi zmiana, która urozmaica nasze danie. Wyciskamy do mięsa ząbki czosnku (nie macie wyciskarki? możecie pokroić czosnek w drobną kostkę) oraz wsypujemy chili z firmy Dary Natury. Uważajcie, bo to chili jest bardzo aromatyczne i ostre. Przepyszne! Wszystko mieszamy, mieszamy, mieszamy, dodajemy troszkę bułki tartej i mieszamy dalej. Potem formujemy klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.

W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Ogórek kroimy w plasterki, mieszamy ze śmietaną, dodajemy soli i pieprzu i mamy mizerię. Kotlety smażymy do zarumienienia, z jednej i drugiej strony. Wykładamy na talerz i zajadamy!

Smacznego!

*Do przepisu użyłam Chili BIO z firmy Dary Natury. Skład to 100% chili, przepysznego chili! Chili nadaje przyprawom pikantny i ostry smak. Dodaje się go w niewielkiej ilości, według indywidualnych upodobań do gulaszu, mięsa ryb, potraw jarzynowych i sosów. Chilli ma również doskonały wpływ na trawienie. Same plusy! Możecie je kupić w sklepie FreeDelikatesy za 5,45 zł (30 g)

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *