Bardzo lubię wyraziste smaki. Dlatego też postanowiłam, że przygotuję kotlety mielone, które będą nieco różniły się od tych, które jadałam zwykle. Będą to kotlety mielone z chili i czosnkiem. Pyszne!
Co potrzebujemy?
- mięso mielone (ja wybrałam z łopatki)
- czosnek (w moim przypadku 4 ząbki)
- cebula
- jajko
- bułka tarta bezglutenowa
- chili*
- ziemniaki
- ogórek zielony
- olej rzepakowy
- śmietana
- sól, pieprz do smaku
Wszystko robimy tak samo, jak w przypadku innych kotletów mielonych. To znaczy: wrzucamy mięso do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz, pokrojoną drobno cebulkę… Okej, a teraz przychodzi zmiana, która urozmaica nasze danie. Wyciskamy do mięsa ząbki czosnku (nie macie wyciskarki? możecie pokroić czosnek w drobną kostkę) oraz wsypujemy chili z firmy Dary Natury. Uważajcie, bo to chili jest bardzo aromatyczne i ostre. Przepyszne! Wszystko mieszamy, mieszamy, mieszamy, dodajemy troszkę bułki tartej i mieszamy dalej. Potem formujemy klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.
W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Ogórek kroimy w plasterki, mieszamy ze śmietaną, dodajemy soli i pieprzu i mamy mizerię. Kotlety smażymy do zarumienienia, z jednej i drugiej strony. Wykładamy na talerz i zajadamy!
Smacznego!
*Do przepisu użyłam Chili BIO z firmy Dary Natury. Skład to 100% chili, przepysznego chili! Chili nadaje przyprawom pikantny i ostry smak. Dodaje się go w niewielkiej ilości, według indywidualnych upodobań do gulaszu, mięsa ryb, potraw jarzynowych i sosów. Chilli ma również doskonały wpływ na trawienie. Same plusy! Możecie je kupić w sklepie FreeDelikatesy za 5,45 zł (30 g).