Wiele osób twierdzi, że niedziela bez kotletów schabowych to nie niedziela. Postawiłam więc dzisiaj na tradycyjny, polski obiad i na stole zagościły kotlety schabowe z ziemniaczkami i do tego ogórki konserwowe z dużą ilością czosnku.
Co potrzebujemy?
- schab
- bułka tarta (użyłam bułki tartej z Bezglutenu, którą można kupić w dobrej cenie w sklepie FreeDelikatesy)
- jajko
- ziemniaki
- dodatek warzywny – w moim wypadku były to ogórki konserwowe z dużą ilością czosnku, własnej roboty
- olej rzepakowy
- sól, pieprz do smaku
Schab rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Moczymy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce tartej, znowu
moczymy w jajku i znów obtaczamy w bułce. Dzięki temu panierka będzie puszysta. Ziemniaki obieramy i gotujemy do momentu, aż będą miękkie.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety do zarumienienia. Przykrywamy patelnię przykrywką, żeby kotlety się dobrze przygotowały w środku. Wszystko przekładamy na talerz.
Gdyby ktoś z Was chciał dokonać zakupów bezglutenowych, to bardzo fajną ofertę mają FreeDelikatesy. Znajdziecie tam naprawdę duży wybór produktów wolnych od glutenu i nie tylko… 😉
Bułka tarta jest tańsza na http://www.bezgluten.pl 😉
Dziękuję za info. 😉
Ja zamiast bulki tartej uzywam po prostu maki kukurydzianej. Schabowe sa rownie dobre.