Kotlet schabowy w wersji bezglutenowej

Wiele osób twierdzi, że niedziela bez kotletów schabowych to nie niedziela. Postawiłam więc dzisiaj na tradycyjny, polski obiad i na stole zagościły kotlety schabowe z ziemniaczkami i do tego ogórki konserwowe z dużą ilością czosnku.

Co potrzebujemy? 

  • schab
  • bułka tarta (użyłam bułki tartej z Bezglutenu, którą można kupić w dobrej cenie w sklepie FreeDelikatesy)
  • jajko
  • ziemniaki
  • dodatek warzywny – w moim wypadku były to ogórki konserwowe z dużą ilością czosnku, własnej roboty
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz do smaku

Schab rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Moczymy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce tartej, znowu
moczymy w jajku i znów obtaczamy w bułce. Dzięki temu panierka będzie puszysta. Ziemniaki obieramy i gotujemy do momentu, aż będą miękkie.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety do zarumienienia. Przykrywamy patelnię przykrywką, żeby kotlety się dobrze przygotowały w środku. Wszystko przekładamy na talerz.

Gdyby ktoś z Was chciał dokonać zakupów bezglutenowych, to bardzo fajną ofertę mają FreeDelikatesy. Znajdziecie tam naprawdę duży wybór produktów wolnych od glutenu i nie tylko… 😉

3 komentarze Dodaj własny

  1. ~Weronika pisze:

    Bułka tarta jest tańsza na http://www.bezgluten.pl 😉

    1. Dziękuję za info. 😉

  2. ~Angela pisze:

    Ja zamiast bulki tartej uzywam po prostu maki kukurydzianej. Schabowe sa rownie dobre.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.