Kotleciki z kaszy jaglanej (III miejsce w kategorii DANIE OBIADOWE)

Przyszła kolej na III miejsce w kategorii danie obiadowe. Zajęła je Sylwia Wasiuk, która zaproponowała przepis na kotleciki z kaszy jaglanej.

Co potrzebujemy?

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego i kukurydzy
  • pół szklanki cukinii drobno pokrojonej
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzy, kurkumy słodkiej papryki, curry 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej oraz maki ryżowej
  • 1 jajko

Kaszę płuczemy pod zimna wodą. W dwóch szklankach wody gotujemy do miękkości około 15-20 min.
Po ugotowaniu odlewamy nadmiar wody. Czosnek drobno kroimy i podsmażamy na maśle wraz z cukinią. Wystudzoną kaszę przekładamy do blendera dodajemy jajko, wszystkie przyprawy i wszystko chwile miksujemy nie za długo żeby kuleczki kaszy były jeszcze widoczne.

Przekładamy masę do miski dodajemy  warzywa oraz wszystkie mąki, mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy.

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *