Kotleciki z kaszy jaglanej (III miejsce w kategorii DANIE OBIADOWE)

Przyszła kolej na III miejsce w kategorii danie obiadowe. Zajęła je Sylwia Wasiuk, która zaproponowała przepis na kotleciki z kaszy jaglanej.

Co potrzebujemy?

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego i kukurydzy
  • pół szklanki cukinii drobno pokrojonej
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzy, kurkumy słodkiej papryki, curry 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej oraz maki ryżowej
  • 1 jajko

Kaszę płuczemy pod zimna wodą. W dwóch szklankach wody gotujemy do miękkości około 15-20 min.
Po ugotowaniu odlewamy nadmiar wody. Czosnek drobno kroimy i podsmażamy na maśle wraz z cukinią. Wystudzoną kaszę przekładamy do blendera dodajemy jajko, wszystkie przyprawy i wszystko chwile miksujemy nie za długo żeby kuleczki kaszy były jeszcze widoczne.

Przekładamy masę do miski dodajemy  warzywa oraz wszystkie mąki, mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy.

Smacznego!

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *