Kolorowa sałatka warzywna z serem i migdałami

dnia

Czy Wy też uwielbiacie robić zakupy w tzw. warzywniakach, gdzie warzywa (i owoce!) kuszą swoimi kolorami? Nie sposób nie skorzystać z dobrodziejstwa (wiosny) i lata. Mam dziś dla Was sałatkę warzywną z serem i migdałami.

Co potrzebujemy?

  • 2 garści ulubionej zieleniny (u mnie roszponka, ale może być dowolna sałata, rukola itd.)
  • cukinia
  • ogórek zielony
  • kiełki (u mnie kiełki rzodkiewki)
  • kilka rzodkiewek
  • kilka pomidorków koktajlowych (lub 1-2 pomidory)
  • ser pleśniowy (może być feta lub kozi)
  • oliwa
  • ocet winny/sok z cytryny
  • płatki migdałów
  • sól, pieprz

Cukinię kroimy na kawałki, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika, gdzie pieczemy w ok. 200 stopniach przez 10-15 minut. Do miski wrzucamy zieleninę, dodajemy pokrojony w kostkę ogórek, dorzucamy kiełki, pokrojone rzodkiewki, pomidory, ser pleśniowy (lub inny). Dorzucamy ostudzoną cukinię oraz płatki migdałów. Wszystko skrapiamy oliwą oraz octem winnym, mieszamy i doprawiamy.

Gotowe!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.