Kluski śląskie Jawo z sosem pomidorowym

Dziś postawiłam na przygotowanie klusek śląskich z dziurką. Inne wydanie, niż takie z roladą i sosem. Postawiłam na domowej roboty sos pomidorowy.

Co potrzebujemy?

  • kluski śląskie z dziurką
  • pomidory (ok. 5 średniej wielkości)
  • 1/4 cebuli
  • 1/3 papryczki chili
  • bazylia (kilka listków, świeża)
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz, cukier (jeśli kwaśny)
  • ser (parmezan lub inny)
  • oliwa

Do garnka wlewamy oliwę, którą rozgrzewamy. Wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Dorzucamy pomidory (pokrojone w kostkę). Podsmażamy i dodajemy papryczkę chili i bazylię. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 20-30 min. Przyprawiamy. Miksujemy blenderem.

W międzyczasie gotujemy kluski. Wrzucamy zamrożone na wrzątek, gotujemy, aż wypłyną i gotujemy jeszcze 7 minut.

Kluski wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem i posypujemy serem. Zapiekamy kilka minut, ok. 5 min. Gotowe!

Kluski śląskie z dziurką są z firmy Jawo. Udało mi się dostać w Carrefourze. Oprócz smaku, ich niewątpliwym plusem jest cena – 3,95 zł za opakowanie. Skład jest również bardzo dobry.

Skład: ziemniaki 67%, skrobia ziemniaczana, pasteryzowane jaja płynne, płatki ziemniaczane 3%, woda, skrobia modyfikowana.

Oprócz klusek śląskich z dziurką mamy do wyboru jeszcze kluski śląskie ciemne, kluski śląskie z mięsem, kartacze z mięsem oraz pyzy z mięsem.

Firma informuje, że produkty można nabyć w sieciach handlowych: Auchan, Carrefour, Makro, Stokrotka, Lewiatan, Intermarche, Bricomarche, Delikatesy Centrum, Avita, Wafelek, Rabat Detal, Spar, Sano, Selgros, Groszek, Nasz Sklep i wielu małych sklepach niezrzeszonych.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *