Klopsiki z makaronem w sosie pomidorowym

Uwielbiam makarony, więc kiedy tylko nadarzy się okazja, staram się eksperymentować i przygotowywać coraz to nowsze dania. Dziś mam dla Was przepis na klopsiki z makaronem w sosie pomidorowym.

Co potrzebujemy?

  • 1 ziemniak
  • 1 cebula (wybrałam czerwoną)
  • mięso mielone (wybrałam wieprzowo-wołowe)
  • 1 jajko
  • mąka (do obtoczenia mięsa)
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa
  • passata pomidorowa (ok. 500 g)
  • ulubiony makaron bezglutenowy

Ziemniaka musimy ugotować do miękkości. Po ugotowaniu wykładamy go, aż ostygnie. Będziemy z niego robić puree. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Pamiętajcie, żeby posolić ją dopiero, kiedy zacznie wrzeć. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy startą na tarce cebulę oraz ziemniaka ugniecionego na puree. Dodajemy jajko oraz sól i pieprz. Mięso wyrabiamy. Formujemy z niego małe klopsiki, które później obtaczamy w mące.

Do gotującej się wody wrzucamy makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy klopsiki, do zarumienienia. Następnie, kiedy będą już wysmażone, robimy miejsce na patelni i wlewamy naszą passatę (może być bez dodatków, może być z bazylią lub czosnkiem – jak chcecie). Dodajemy do niej sól, pieprz oraz cukier. Wszystko mieszamy razem z klopsikami. Na talerz wykładamy makaron oraz klopsiki z sosem. Gotowe!

 

Do przygotowania dania zainspirowała mnie niezawodna Kwestia Smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.