Kapusta z grzybami

Jednym z moich ulubionych dań wigilijnych jest kapusta z grzybami. Czekam na nią cały rok i chciałabym się podzielić z Wami tym przepisem. Przygotowując to danie inspirujemy się przepisem Macieja Kuronia.

Co potrzebujemy?
kapusta kiszona (1 kg)
grzyby suszone (10 % ilości kapusty, czyli 10 dag)
cebula (1 sztuka na kilogram kapusty)
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki bezglutenowej
sól, pieprz do smaku

Kapustę wyciskamy z soku. Zalewamy wodą (2-3 szklanki), gotujemy do miękkości. Grzyby moczymy około 2-3 godzin i również gotujemy do miękkości. Kiedy kapusta jest gotowa, a grzyby miękkie, grzyby odcedzamy a płyn po gotowaniu grzybów wlewamy do kapusty. Grzyby drobno kroimy, wkładamy do kapusty (która cały czas się gotuje). Cebulę kroimy w kostkę, olej podgrzewamy na patelni. Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy przesianą mąkę bezglutenową i uzyskaną zasmażkę z cebulą dodajemy do kapusty z grzybami. Dokładnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Jeżeli kapusta z grzybami jest zbyt mało kwaśna można dodać do niej wyciśnięty z kapusty sok.

Smacznego!

6 komentarzy Dodaj własny

  1. swagywild pisze:

    Ojej mniaaaam! :>

    1. Jest naprawdę smaczny! 🙂

  2. ~elżbieta pisze:

    Ja zawsze dodawałam groch,ale ostatnio kupiłam a tam….śladowe ilości glutenu.Czy wystarczy mu dokładne wymoczenie i umycie?A jak Ty i inni sobie radzą z tym nieszczęsnym grochem?

    1. Kochani, mój groch został kupiony u sprawdzonego sprzedawcy na targowisku, prosto z worka. Jadłam wczoraj groch z kapustą i się naprawdę dobrze czuję, a na pewno bym to poczuła…

      Jeśli chodzi o śladowe ilości grochu w Twoim przypadku, lepiej uważać, ale może w przypadku wymoczenia i umycia powinno być okej.

  3. ~Magdalena pisze:

    Czy mogę dodać mąkę gryczana lub z amartusa?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.