Jesienny makaron z grzybami w sosie śmietanowym

Sezon na grzyby w pełni. Co zrobić? Wykorzystać grzyby jak najlepiej. Moja propozycja jest taka: jesienny makaron z grzybami w sosie śmietanowym.

Grzyby są pyszne. Najlepiej, kiedy możemy je zebrać sami, przynieść wprost z pachnącego lasu, by tego lasu trochę było i w naszych domach. Niestety, nie znam się na grzybach. Musiałam więc kupić je w sklepie. To gwarancja przeżycia i dalszego prowadzenia bloga. 😀 Kupiłam więc podgrzybki mrożone. I raz, dwa wylądowały na moim talerzu. A ponieważ grzyby uwielbiają towarzystwo cebuli i śmietany… Sami zobaczcie!

Co potrzebujemy?

  • grzyby (u mnie mrożone podgrzybki, ale mogą być jakieś świeże)
  • makaron bezglutenowy (u mnie spaghetti)
  • natka pietruszki
  • 2-3 szalotki (lub pół normalnej cebuli)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • śmietana 30% (ok. 150 ml)
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Gotujemy makaron al dente. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę zmieszaną z masłem. Wrzucamy pokrojoną w półplasterki szalotkę i w plasterki czosnek. Chwilę podsmażamy. Wrzucamy uprzednio odsączone grzyby, które kroimy w paski. Smażymy wszystko razem.

Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy co jakiś czas, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy, posypując świeżą natką.

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *