Jajka faszerowane

W gotowaniu nie możemy być nudy. Mam dla Was pomysł, czym można faszerować jajka, by były i smaczne, i ładne. W tym wpisie znajdziecie pomysł na jajka faszerowanie guacamole, kawiorem czarnym i czerwonym.

Jajka faszerowane guacamole

  • jajka (ile chcemy)
  • awokado
  • sok z limonki (lub cytryny)
  • ząbek czosnku
  • chili (ile lubicie ostrości)
  • oliwa (ok. 2-3 łyżeczek)
  • świeża kolendra/szczypiorek
  • średniej wielkości pomidor (lub kilka koktajlowych)
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki i kroimy na pół (wzdłuż). Delikatnie wyjmujemy żółtka, rozgniatamy je w miseczce, do której dodajemy miąższ z awokado, który rozgniatamy i skrapiamy limonką.

Dodajemy starty czosnek, posiekane chili, oliwę, kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę, odsączamy z nadmiaru soku i dodajemy do pasty. Wszystko mieszamy. Jajka wypełniamy przygotowanym farszem i już!

Jajka faszerowane kawiorem

  • kawior (czerwony lub czarny – na zdjęciu jeden i drugi)
  • majonez (lub jogurt grecki, gęsty)
  • pieprz
  • jajka

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy na pół wzdłuż i delikatnie wyciągamy żółtka. Rozgniatamy je widelcem, mieszamy z majonezem i kawiorem. Wszystko doprawiamy pieprzem. Sól nie jest konieczna, bo kawior już jest słony.

Najlepiej na talerzu prezentuje się miks jajek z różnym farszem. Wszystko nie jest tak jednolite i wygląda jeszcze weselej.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.