Jajka faszerowane

W gotowaniu nie możemy być nudy. Mam dla Was pomysł, czym można faszerować jajka, by były i smaczne, i ładne. W tym wpisie znajdziecie pomysł na jajka faszerowanie guacamole, kawiorem czarnym i czerwonym.

Jajka faszerowane guacamole

  • jajka (ile chcemy)
  • awokado
  • sok z limonki (lub cytryny)
  • ząbek czosnku
  • chili (ile lubicie ostrości)
  • oliwa (ok. 2-3 łyżeczek)
  • świeża kolendra/szczypiorek
  • średniej wielkości pomidor (lub kilka koktajlowych)
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki i kroimy na pół (wzdłuż). Delikatnie wyjmujemy żółtka, rozgniatamy je w miseczce, do której dodajemy miąższ z awokado, który rozgniatamy i skrapiamy limonką.

Dodajemy starty czosnek, posiekane chili, oliwę, kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę, odsączamy z nadmiaru soku i dodajemy do pasty. Wszystko mieszamy. Jajka wypełniamy przygotowanym farszem i już!

Jajka faszerowane kawiorem

  • kawior (czerwony lub czarny – na zdjęciu jeden i drugi)
  • majonez (lub jogurt grecki, gęsty)
  • pieprz
  • jajka

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy na pół wzdłuż i delikatnie wyciągamy żółtka. Rozgniatamy je widelcem, mieszamy z majonezem i kawiorem. Wszystko doprawiamy pieprzem. Sól nie jest konieczna, bo kawior już jest słony.

Najlepiej na talerzu prezentuje się miks jajek z różnym farszem. Wszystko nie jest tak jednolite i wygląda jeszcze weselej.

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *