Inspiracje z tapioką w roli głównej

Mam dziś dla Was kolejne trzy inspiracje z tapioką w roli głównej. Będzie to ciasto a’la sernik na zimno, krokiet oraz zapiekanka.

Tapioka to idealny produkt dla bezglutenowców. Więcej przepisów znajdziecie tutaj.

Ciasto a’la sernik na zimno

Herbatniki bezglutenowe (ok. 20 dag) kruszymy na proszek (możemy użyć blendera) i łączymy z ok. 2-3 łyżkami masła orzechowego/nutelli. Tym wylepiamy dno formy.

Puszka mleczka kokosowego, 2 paczuszki tapioki, łyżeczka miodu – to potrzebne do kolejnej części przepisu. Mleczko podgrzewamy, wsypujemy tapiokę, miód, podgrzewamy aż zgęstnieje.

3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w zimnej wodzie. To dodajemy do lekko ostudzonej masy. Jak przestygnie wylewamy na spód. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy pulpę mango. Odlewamy niecałą szklankę pulpy do małego garnka. Podgrzewamy i rozpuszczamy tam dwa opakowania galaretki (u mnie pomarańczowa).

Jak się rozpuści to łączymy z pozostałą częścią pulpy z puszki. Jak przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy na ochłodzoną masę (z lodówki). I znów do lodówki aż się utwardzi.

Dekorujesz według uznania.

Krokiety

Garść poszatkowanych pieczarek, pół cebuli, dwie łyżki sera żółtego tartego. Podsmażamy na patelni cebulę, potem grzyby, pieprz, sól, odkładamy do przestudzenia i dodajemy ser.

Przygotowujemy placek z tapioki. Na ciepły nakładamy farsz i zwijamy krokiet. Delikatnie. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej bezglutenowej. I smażymy na patelni z dwóch stron. Do zarumienienia.

Zapiekanka

Forma żaroodporna do zapiekania. Ok. 20×10 cm.

Smarujemy tłuszczem. Obsypujemy bułką tartą bezglutenową. W miseczce roztrzepujemy dwa jajka. Wsypujemy do tego 2 paczuszki tapioki.

Dwa pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i pestek. 2 czubate łyżki tartego żółtego sera. Pieczarki (ok. 300g) z 1 cebulką (wcześniej obsmażone). Sól, pieprz. Wylewamy do formy żaroodpornej. Pieczemy w ok. 180⁰ przez 20-25 min. Do wyczuwalnej palcem twardości.

I jako bonus – tradycyjna forma placków z tapioki. Tutaj w wersji z ciągnącym się serem z czosnkiem niedźwiedzim, mocno wędzoną wędliną oraz rukolą z pomidorkami. Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *