Indyk zawijany z boczkiem w sosie z gorgonzoli

Mam dziś dla Was przepis na zawijaniec w sosie z sera pleśniowego (tak, jest bezglutenowy).  Indyk zawijany w cienki boczek w sosie z gorgonzoli. Do tego puree lub domowe frytki, jak sobie wybierzecie.

Co potrzebujemy?

  • filet z indyka (ok. 500 g)
  • plasterki wędzonego boczku (po dwa na każdy kawałek indyka)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • opakowanie sera gorgonzoli (wybrałam ostrzejszą wersję)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ziemniaki (do puree masło, sól/do frytek oliwa, ulubione przyprawy)

Mięso czyścimy, kroimy na kawałki i rozbijamy. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Uwaga na sól, ponieważ boczek jest słony. Kawałki mięsa zawijamy w boczek. Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy oliwę. Smażymy zawinięte mięso z dwóch stron, aż boczek się zarumieni. Zdejmujemy mięso z patelni, wylewamy resztę tłuszczu, wycieramy ją ręcznikiem. Zmniejszamy ogień i wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojony ser pleśniowy. Mieszamy i podgrzewamy, aż ser się roztopi. Wkładamy mięso i gotujemy jeszcze chwilę.

W zależności od tego, co wybieramy, przygotowujemy ziemniaki na ulubiony sposób. Przepis na domowe frytki znajdziecie tu.

Jeśli mięso z sosem będziemy podgrzewać na drugi dzień, a sos już zdąży mocno zgęstnieć, można go rozcieńczyć bulionem.

Przepis inspirowany niezastąpioną Kwestią Smaku. 

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *