Indyk z dynią w sosie z mleka kokosowego i aromatyczny ryż

Nie ma co się dłużej okłamywać: idzie jesień! A jeśli jesień to i dynia. A to jest zdecydowany plus tej pory roku. Pomyślałam, że zrobię indyka z dynią w sosie z mleka kokosowego, a do niego pyszny, aromatyczny ryż. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. I dzielę się przepisem z Wami!

Co potrzebujemy?

  • polędwiczki z indyka (może być kurczak lub inny kawałek indyka)
  • sól, pieprz
  • czosnek (ok. 3-4 ząbków)
  • oliwa
  • sok z połowy cytryny
  • kurkuma (ok. 1 łyżeczki)
  • curry
  • papryka słodka
  • kmin rzymski (kumin)
  • cynamon
  • czosnek
  • imbir mielony
  • dynia hokkaido (mała, nie trzeba jej obierać)
  • pół szklanki bulionu lub wody
  • puszka mleka kokosowego
  • aromatyczny ryż (pomidory, kolendra cała, kumin, kardamon, można też dodać groszek, bulion, sól, pieprz, płatki chili)
  • bazylia do podania

Indyka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem (lub startym), dodajemy oliwę. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy resztę przypraw. Odstawiamy w misce na ok. 30-40 minut.

Dynię kroimy na kawałki. Hokkaido nie trzeba obierać, a w skórce jest sporo witamin.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy dynię, podsmażamy. Odsuwamy mięso na bok i smażymy indyka. Dodajemy wodę/bulion oraz wlewamy mleko kokosowe. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.

Ryż (nie z torebki, lecz sypany) będziemy przygotowywać na patelni. Najpierw podgrzewamy przyprawy, dodajemy oliwę i pomidory z puszki (lub świeże, sparzone i bez skórek). Dodajemy nieco bulionu (ewentualnie wody). Wrzucamy ryż i przygotowujemy jak risotto. Podajemy zdobiąc listkami bazylii.

Inspiracją do przygotowania pierwszej części dania była niezastąpiona Kwestia Smaku.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *