Gulasz z jagnięciny z ziemniakami z musztardą francuską

Ostatnio częściej zaglądam do Lidla. Mają tam sporo bezglutenowych produktów, dobrej jakości warzywa oraz szeroki wybór mięs. Zaryzykowałam i poszłam do sklepu bez planu. Dobrałam przepis do tego, co znalazłam w sklepie. Wybór padł na jagnięcinę, która akurat była w ofercie. Powstał więc gulasz z jagnięciny z ziemniakami z musztardą francuską.

Co potrzebujemy?

  • ok. 150 g boczku (kroimy w paski)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • oliwa
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu
  • puszka krojonych pomidorów (lub ok. 4 świeże w kostkę)
  • 500 g udźca jagnięcego (w Lidlu kupiłam mięso na gulasz)
  • ok. 200 g pieczarek (w Lidlu trafiłam na te małe, które nadają się idealnie w całości)
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • cynamon
  • 2 goździki
  • ostra papryka
  • posiekany rozmaryn (świeży) lub suszony
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżki cukru
  • mięta
  • ziemniaki
  • musztarda francuska

Do garnka z grubym dnem wrzucamy pokrojony boczek, cebulę oraz czosnek. Dodajemy oliwę i smażymy przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, znów smażymy i wlewamy wino, bulion, pomidory, przyprawy i cukier. Mięso dodajemy do wywaru, przykrywamy garnek i gotujemy ok. 2 godzin. Potem rozdrabniamy mięso widelcem, gotujemy jeszcze kwadrans. Na patelni na maśle podsmażamy pieczarki, dodajemy do garnka i gotujemy ok. 10-15 minut.

W międzyczasie gotujemy ziemniaki, które później ugniatamy z masłem i musztardą francuską. Podajemy z gulaszem, posypując posiekaną miętą.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *