Grochówka bezglutenowa

Grochówka – jedni kochają, inni nienawidzą. Dla jednych kojarzy się z przydrożnymi zajazdami, dla innych z przygotowanym w wielkim garze wojskowym zapychaczem. Dla mnie to pyszna zupa na wędzonce.

Co potrzebujemy?

  • 2 litry wody
  • 300 g mięsa (ja użyłam żeberka od Martika)
  • 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki
  • 4 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • 3 ząbki czosnku (lubię dużo!)
  • oliwa (ok. 2 łyżek)
  • cebula (u mnie szalotka)
  • łyżeczka mąki bezglutenowej
  • listek laurowy, 3 ziela angielskie
  • łyżeczka suszonego majeranku

Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso. Gotujemy. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień i wrzucamy wypłukany na sicie i odsączony groch. Gotujemy jakieś 50 min pod przykryciem. Pod koniec gotowania solimy wywar niecałą łyżeczką soli.

W międzyczasie ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Do ugotowanego wywaru dodajemy te warzywa oraz ząbki czosnku w całości. Gotujemy znów przez jakieś 30 min. Ziemniaki muszą być miękkie, a nawet mogą się rozpadać.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę, dodajemy mąkę, chwilę mieszamy i wrzucamy do gotującej się zupy. Dorzucamy listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Gotujemy.

Gotowe!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

One Comment Dodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *