Grochówka bezglutenowa

Grochówka – jedni kochają, inni nienawidzą. Dla jednych kojarzy się z przydrożnymi zajazdami, dla innych z przygotowanym w wielkim garze wojskowym zapychaczem. Dla mnie to pyszna zupa na wędzonce.

Co potrzebujemy?

  • 2 litry wody
  • 300 g mięsa (ja użyłam żeberka od Martika)
  • 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki
  • 4 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • 3 ząbki czosnku (lubię dużo!)
  • oliwa (ok. 2 łyżek)
  • cebula (u mnie szalotka)
  • łyżeczka mąki bezglutenowej
  • listek laurowy, 3 ziela angielskie
  • łyżeczka suszonego majeranku

Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso. Gotujemy. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień i wrzucamy wypłukany na sicie i odsączony groch. Gotujemy jakieś 50 min pod przykryciem. Pod koniec gotowania solimy wywar niecałą łyżeczką soli.

W międzyczasie ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Do ugotowanego wywaru dodajemy te warzywa oraz ząbki czosnku w całości. Gotujemy znów przez jakieś 30 min. Ziemniaki muszą być miękkie, a nawet mogą się rozpadać.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę, dodajemy mąkę, chwilę mieszamy i wrzucamy do gotującej się zupy. Dorzucamy listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Gotujemy.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.