Francuskie tosty bezglutenowe, czyli wariacja na temat croque madame

on

Przygotowałam wariację na temat croque madame. U mnie tosty francuskie miały w środku ser pleśniowy, szynkę. Na wierzch jajko sadzone. Szczegóły znajdziecie poniżej.

Co potrzebujemy?

  • chleb tostowy (u mnie ten z Incola)
  • plaster szynki
  • ser (u mnie pleśniowy)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • masło klarowane (lub inny tłuszcz, choć ten wydaje się być najlepszy)
  • rukola

Bierzemy dwa kawałki chleba tostowego. Na jeden i drugi kładziemy ser, na jeden szynkę. Tosty składamy i lekko przyciskamy.

W misce trzeba rozmieszać mleko z jajkiem. Moczymy tost w mieszance i smażymy na rozgrzanej patelni, na której mamy masło klarowane.

W międzyczasie smażymy jajko sadzone. Tak, by żółtko było idealnie płynne, a białko ścięte. Tost wykładamy na talerz.

Górę posypujemy rukolą, na wszystko kładziemy jajko sadzone.

Gotowe!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *