Focaccia z oliwkami i domowy hummus

dnia

Mimo 9 lat na diecie bezglutenowej i dość sporych umiejętności kulinarnych, wypieki stanowią dla mnie zawsze pewną loterię. Uda się czy nie? Wyrośnie czy słabo? Tym razem jestem tak mile zaskoczona, że aż nie mogę wyjść z podziwu. Mam więc dla Was przepis, a w nim focaccia z oliwkami oraz domowy hummus, który idealnie do niej pasuje.

Co potrzebujemy?

  • hummus – cieciorka (groch włoski, ciecierzyca), sezam, kumin, sok z cytryny, czosnek, sól, oliwa, chili
  • focaccia – 10 g świeżych drożdży, ok. 150-200 ml ciepłej wody, 250 g mąki bezglutenowej, łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru, oliwa z oliwek, zielone oliwki, sól morska, rozmaryn, tymianek, oregano

Hummus przygotowujemy w taki sposób, że namaczamy ciecierzycę przez noc. Można do wody dodać sodę oczyszczoną, dzięki temu hummus będzie bardziej aksamitny. Po namoczeniu gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Studzimy ciecierzycę. Na patelni prażymy sezam i blendujemy z oliwą tak, by powstała nam pasta tahini. Dodajemy ciecierzycę, bledujemy razem z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą, solą i obowiązkowo kuminem. Można dodać chili. Po przełożeniu do miseczki, można delikatnie posypać czarnuszką i polać oliwą.

Teraz focaccia! Drożdże kruszymy w kubeczku i dodajemy ok. 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Około 20-25 min.

Mąkę mieszamy z łyżeczką soli, łyżką oliwy z oliwek, drożdżami i resztą wody (ok. 90-140 ml, zależy od tego, jaką konsystencję będzie miało ciasto). Składniki mieszamy drewnianą łyżką i łączymy w kulę. Jak nie będzie chciało się lepić, dodajmy wodę. Lepiej stopniowo i dodać, niż za dużo. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę.

Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto posypujemy solą morską i ziołami. Wykładamy oliwki, które mieszamy z 2 łyżkami oliwy. I znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni (termoobieg) lub 220 stopni (góra/dół) piekarnika. Pieczemy ok. 20 min aż focaccia będzie miała złoty kolor.

Po upieczeniu focaccię podajemy skropioną oliwą. Idealnie pasuje z hummusem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *