Filety z kurczaka pieczone w sosie pomidorowym z mascarpone i oliwkami

Mam dziś dla Was przepis na aksamitny sos pomidorowy, w którym pieczemy filety z kurczaka. Tajemnicą filetów z kurczaka pieczonych w sosie pomidorowym jest mascarpone. Przełamanie gwarantują czarne oliwki. Do tego puree ziemniaczane z tymiankiem.

Co potrzebujemy?

Sos pomidorowy:

  • oliwa
  • cebula (może być czerwona/szalotka)
  • czosnek
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz
  • cukier
  • ocet balsamiczny
  • świeży tymianek
  • ok. 3 łyżek mascarpone

Kurczak:

  • filet z piersi kurczaka
  • sól, pieprz
  • słodka papryka (może być ostra lub wędzona)
  • oliwa
  • czarne oliwki bez pestek

Ziemniaki:

  • ziemniaki
  • masło
  • sól
  • tymianek

Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i smażymy pokrojoną cebulkę oraz po chwili czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotujemy, by sos nam zgęstniał. Zdejmujemy z ognia, dodajemy świeży tymianek, serek mascarpone i troszkę oliwy.

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy do zarumienienia na patelni z oliwą. Wykładamy kurczaka do formy żaroodpornej, zalewamy sosem pomidorowym. Posypujemy całymi oliwkami. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.

W międzyczasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ugniatamy z masłem i tymiankiem. W razie potrzeby dosalamy.

 

 

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku. 

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *